80 de ani de la declanșarea celui de al Doilea Război Mondial  Germania cere iertare Poloniei jpeg

80 de ani de la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial. Germania cere iertare Poloniei

📁 Al Doilea Război Mondial
Autor: Redacția
🗓️ 1 septembrie 2019

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier se află în Polonia pentru a comemora 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. El a cerut iertare victimelor agresiunii germane din 1939, în cadrul unei ceremonii la Wielun, mic oraş polonez unde au căzut primele bombe în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, informează Agerpres.

„Mă înclin în faţa victimelor atacului de la Wielun. Mă înclin în faţa victimelor poloneze ale tiraniei germane. Şi cer iertare”, a spus Steinmeier în germană şi poloneză, în prezenţa inclusiv a omologului său polonez.

La Wielun, el a fost însoţit de preşedintele polonez Andrzej Duda şi de primarul oraşului Pawel Okrasa, alături de alţii. Steinmeier a recunoscut în discursul lui că prea puţin germani cunosc despre tragedia de la Wielun.

Înainte de ivirea zorilor zilei de 1 septembrie 1939, trupele aeriene ale Germaniei fasciste au bombardat oraşul lipsit de apărare şi care nu se trezise la viaţă, care nu avea nicio importanţă militară. Au fost ucişi circa 1.200 de oameni. Primele bombe au căzut peste spitalul din oraş, care avea crucea roşie pe acoperiş. În jur de 75% din centrul oraşului Wielun a fost atunci distrus. Atacul a marcat începutul celui de-al Doilea Război Mondial, în care au murit 6 milioane de polonezi, inclusiv 3 milioane de evrei, potrivit Agerpres. 

Citește și: A apărut ediţia de toamnă Historia Special 

HS 28 jpg jpeg