75 de ani de la Operaţiunea Market Garden jpeg

75 de ani de la Operaţiunea Market Garden

Pe 21 septembrie Olanda a aniversat 75 de ani de la Opera┼úiunea Market Garden, ac┼úiunea militar─â a Alia┼úilor din timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial. Festivitatea a fost una emo┼úionant─â, peste 35.000 de para┼čuti┼čti lans├óndu-se ├«n aer, ├«n memoria b─ât─âliei de la Arnhem, din 1944, cea mai mare opera┼úiune aerian─â din istorie. Printre ei s-a aflat ┼či veteranul Sandy Cortman care, la v├órsta de 97 de ani, a avut curajul de a se para┼čuta din nou.

22 jpg jpeg

La eveniment au luat parte prin┼úul Charles al Marii Britani, prin┼úesa Beatrix a Olandei ┼či mul┼úi veterani care au f─âcut parte din trupa care a aterizat ├«n zona Ginkel Heath.

Opera┼úiunea Market Garden (17ÔÇô25 septembrie 1944) a fost o ac┼úiune militar─â a Alia┼úilor din timpul celui de-al doilea r─âzboi mondial. Obiectivele sale au fost cucerirea ┼či ap─ârarea unei serii de poduri peste principalele r├óuri olandeze ocupate de germani prin intermediul folosirii la scar─â larg─â a trupelor aeropurtate ├«n cooperare cu o ├«naintare rapid─â a unit─â┼úilor de blindate de-a lungul celor mai importante drumuri.

Sursa: bbc.com