Mexicul a recuperat 43 de artefacte precolumbiene din Italia (© Gobierno de México)

43 de artefacte precolumbiene, recuperate de Guvernul mexican din Italia

📁 Patrimoniu
Autor: Redacția
🗓️ 28 martie 2023

Mexicul a recuperat 43 de artefacte precolumbiene care au fost restituite în mod voluntar de către Italia, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe din Mexic.

Artefactele au ajuns luni în Ciudad de Mexico cu o aeronavă Aeromexico de la Roma. Obiectele, care aparțineau mai multor culturi precolumbiene și datează, în mare parte, din secolele III-VII d.Hr., au fost recuperate de către poliția italiană în urma mai multor investigații, au declarat luni carabinierii.

Ele au fost predate vineri, la Roma, ministrului mexican al Culturii, Alejandra Frausto Guerrero.

„Astăzi, prietenia dintre Mexic și Italia este încununată cu un act extraordinar de generozitate; 43 de piese de istorie mexicană încep întoarcerea la originea lor, 43 de fragmente de culturi străvechi care sunt esența măreției țării noastre", a declarat Frausto Guerrero, conform Agerpres.

Foto:  Gobierno de México
Foto: Gobierno de México

Ministrul a adăugat că, în special în ultimii patru ani, Mexicul s-a pronunțat împotriva scoaterii la licitație a unor artefacte aparținând culturilor mexicane.

Până în acest moment, circa 11.500 de artefacte arheologice și istorice au fost recuperate și mai multe licitații au fost anulate, a detaliat ea.

În 2021, o licitație în care au fost scoase la vânzare artefacte precolumbiene a avut loc la Munchen, spre nemulțumirea națiunilor latino-americane. Guvernul mexican ceruse ca licitația să fie anulată, explicând că 74 dintre cele 324 de artefacte implicate aparțineau Mexicului și că vânzarea lor reprezintă o infracțiune conform legislației mexicane.