33 de soldaţi turci, ucişi în Siria. Rusia trimite două nave de război. Turcia nu va mai opri refugiaţii sirieni să ajungă în Europa
Treizeci şi trei de soldaţi turci au fost ucişi şi 32 răniţi, joi seară, într-un atac aerian al forţelor guvernamentale siriene în regiunea Idlib, în urma căruia Rusia a anunţat vineri că trimite două nave de război, iar Grecia că îşi consolidează paza la graniţele cu Turcia.
Rusia, aliatul-cheie al Siriei şi al preşedintelui Bashar al-Assad, a spus că trupele turce operau alături de luptătorii jihadişti când au fost atacate de forţele siriene şi a negat că propriile forţe aviatice au fost implicate în luptele din zona Behun, relatează BBC. Forţele guvernamentale, susţinute de Rusia, încearcă să recupereze regiunea Idlib de la rebelii care sunt sprijiniţi de Turcia. Atacul aerian de joi seară a venit după ce rebelii au preluat controlul asupra oraşului Saraqeb. Autorităţile siriene nu au făcut comentarii publice legat de cea mai recentă ofensivă din Idlib, ultima provincie sirienă aflat în controlul opozanţilor. În urma ofensivei recente, Turcia, membră a NATO, a anunţat printr-un oficial că a decis să nu mai oprească pe refugiaţii sirieni să ajungă, pe pământ sau pe mare, în Europa.
Rusia va trimite două nave de război în zonă
Rusia a anauțat că va trimite două nave de război echipate cu rachete de croazieră în apele coastei siriene şi a învinuit Ankara pentru uciderea celor 33 de soldaţi turci. În total, luna aceasta, în regiunea Idlib au murit 54 de soldaţi turci. Turcia a trimis mii de trupe şi armament în Siria, iar preşedintele Recep Erdogan a avertizat că ţara sa va lansa o ofensivă amplă pentru a respinge forţele siriene dacă acestea nu se retrag din punctele de observaţie turce din regiune. Flota rusă din Marea Neagră a transmis, vineri, prin agenţia de presă Interfax, că trimite două nave de război echipate cu rachete Kalibr în apele coastei siriene.
Turcia nu va mai opri refugiaţii sirieni să ajungă în Europa
Turcia a decis să nu îi mai oprească pe refugiaţii sirieni să ajungă în Europa pe pământ sau pe mare, a declarat joi un oficial turc citat de Reuters. Declaraţia a fost făcută în anticiparea sosirii iminente a refugiaţilor din regiunea Idlib din Siria, unde aproape 1 milion de oameni şi-au părăsit locuinţele pentru a fugi din calea războiului dintre forţele guvernamentale siriene, ajutate de Rusia, şi rebelii susţinuţi de Turcia. Poliţia turcă, paza de coastă şi oficialii forţelor de securitate de la graniţă ale Turciei au primit ordin să nu intervină, a adăugat oficialul turc. În cursul zilei de joi, un guvernator local turc a spus că nouă soldaţi turci au fost ucişi într-un atac împotriva militarilor Turciei din Idlib.
NATO, solidară cu Turcia
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut vineri Rusiei şi Siriei să oprească ofensiva din Idlib, în nord-vestul Siriei, precizând, după o reuniune a ambasadorilor statelor membre, că Alianţa Nord-Atlantică este solidară cu Turcia, relatează Reuters. "Cerem regimurilor rus şi sirian să oprească atacurile, să oprească atacurile aeriene aleatorii. Cerem de asemenea Rusiei şi Siriei să respecte pe deplin dreptul internaţional", a afirmat Stoltenberg într-o conferinţă de presă. "Cerem Siriei şi Rusiei să se angajeze pe deplin în eforturile depuse de ONU pentru găsirea unei soluţii paşnice la conflictul din Siria", a adăugat el.
Ambasadorii la NATO ai statelor membre ai organizaţiei s-au reunit vineri, la Bruxelles, pentru consultări legate de evoluţia situaţiei din Siria, la cererea Turciei, în baza Articolului 4 al Tratatului Alianţei, după ce 33 de soldaţi turci au fost ucişi joi într-un atac aerian sirian în regiunea Idlib. Conform Articolului 4 din Tratat, orice stat aliat poate solicita ţinerea de consultări în situaţia în care consideră că îi sunt ameninţate integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea.