25 de ani de libertate, comemora╚Ťi pe zidurile blocurilor comuniste jpeg

25 de ani de libertate, comemora╚Ťi pe zidurile blocurilor comuniste

­čôü Antichitate
Autor: Andreea Lup┼čor
­čŚô´ŞĆ 23 septembrie 2014

├Än onoarea anivers─ârii a 25 de ani de la c─âderea comunismului ├«n Europa de Est, un grup de arti╚Öti din Gdansk a creat, pe zidurile blocurilor din Bucure╚Öti ╚Öi Chi╚Öin─âu, mai multe picturi monumentale ce amintesc de anul 1989. Proiectul a fost ini╚Ťiat de Institutul Polonez de la Bucure╚Öti.

Picturile din capitala României și capitala Moldovei fac aluzie la transformările politice care au început în Polonia în urmă cu 1989, după alegerile parlamentare din 4 iunie.

Pe 6 septembrie 2014, opera intitulat─â ÔÇ×Fluturii libert─â╚ŤiiÔÇŁ a fost dezvelit─â la Chi╚Öin─âu. Pictura reprezint─â un nor de fluturi ale c─âror culori evoc─â steagurile ╚Ť─ârilor est-europene;fluturii las─â ├«n urm─â fundalul ro╚Öu-├«nchis, aluzie la natura criminal─â a regimurilor comuniste, ╚Öi se ├«ndreapt─â spre cerul albastru, cerul libert─â╚Ťii.

img 1383391 thumbs 600x440 1423511 jpg jpeg

O s─âpt─âm├ón─â mai t├órziu, ├«n data de 13 septembrie, la Bucure╚Öti a fost dezvelit─â o pictur─â ├«n care apar macaralele ce simbolizeaz─â ╚Öantierul naval din Gdansk, locul de na╚Ötere al ÔÇ×Solidarit─â╚ŤiiÔÇŁ, cea mai mare mi╚Öcare social─â din Polonia, cea care a declan╚Öat transform─ârile politice din Europa Central─â. ÔÇ×Ce au ├«nceput polonezii ├«n 1980, au terminat rom├ónii ├«n iarna anului 1989ÔÇŁ a declarat, cu privire la opera sa, pictorul Rafa┼é Roskowi┼äski.

zid jpg jpeg

├Än urm─â cu doi ani, Institutul Polonez de la Bucure╚Öti a luat leg─âtura cu autorit─â╚Ťile ora╚Öelor Bucure╚Öti ╚Öi Chi╚Öin─âu, propun├óndu-le un proiect pentru revitalizarea zonelor reziden╚Ťiale ╚Öi promvoarea artei ├«n spa╚Ťiul public. Rezultatul acestei colabor─âri sunt cele trei picturi monumentale din cartierul Botanica, din Chi╚Öin─âu, ╚Öi din cartierul bucure╚Ötean Militari.