140 de ani de relații româno spaniole, celebrați la Palatul Cercului Militar Național jpeg

140 de ani de relații româno-spaniole, celebrați la Palatul Cercului Militar Național

📁 Istorie recentă
Autor: Redacția
🗓️ 15 iunie 2021

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, a participat marți, 15 iunie, la Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național, la masa rotundă cu tema „140 Years of Romanian-Spanish Relations: From Diplomatic Recognition to an Alliance”, organizată de Institutul pentru studii politice de apărare și istorie militară din MApN, în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și Biblioteca Statului Major al Apărării.

Evenimentul, desfășurat în format hibrid, a fost dedicat împlinirii a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Spania, eveniment care a conferit noi valențe relațiilor istorice dintre cele două națiuni, ce fac parte din marea familie a latinității, informează Biroul presă al MApN.

La masa rotundă au participat Manuel Larrotcha Parada, ambasadorul Regatului Spaniei în România, ofițeri spanioli din cadrul comandamentelor multinaționale de pe teritoriul României, reprezentanți ai Institutului Cervantes, precum și diplomați, istorici, militari, cercetători și experți din România și din Spania.

Foto: Valentin Ciobîrcă / MApN

MAPN 2 jpg jpeg

Secretarul de stat a reiterat importanța Parteneriatului Strategic dintre cele două state, România și Spania cooperând îndeaproape în teatrele de operații militare, precum și în promovarea de inițiative și proiecte comune, menite să contribuie la promovarea stabilității și securității regionale și internaționale.

,,Legătura puternică dintre cele două națiuni, influențată de originile latine și de afinitățile lingvistice și culturale au dus, cum era și firesc, la o profundă apropiere politică și diplomatică” a adăugat demnitarul român.

În cadrul dezbaterilor au fost analizate conexiunile și legăturile care, de-a lungul istoriei, și-au pus amprenta asupra destinului celor două națiuni. De asemenea, a fost apreciată cooperarea bilaterală în domeniile economic, al apărării, administrației publice locale, afacerilor interne, educației și culturii.

Cu prilejul acestei întâlniri, la Palatul Cercului Militar Național au fost vernisate și două expoziții de documente istorice și fotografii, organizate cu sprijinul Arhivelor Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe și Arhivelor Naționale ale României.