11 cutii de înmormântare datate din vremea lui Iisus recuperate în Israel jpeg

11 cutii de înmormântare datate din vremea lui Iisus recuperate în Israel

📁 Antichitate
Autor: Ionuț Preda
🗓️ 2 aprilie 2014

Autoritățile israeliene au prezentat luni la Ierusalim 11 cutii de înmormântare ce datează aproximativ din timpul lui Iisus, anunță thestate.com. Acestea au fost recuperate de poliție în urma unei acțiune împotriva unei rețele de traficanți de antichități, ce sunt suspectați de furtul acestora.

Printre cutii se numără și două osuare despre care se crede că ar conține rămășițele a doi nobili ce ar fi trăit în Ierusalim acum circa 2000 de ani. O parte dintre cutii sunt gravate, având inscripționate chiar și nume, lăsând indicii asupra originii și conținutului lor, iar în ele există rămășișe ale unor vase ceramice arse, ce au fost îngropate împreună cu decedații. Acestea au fost datate mai exact în A Doua Perioadă a Templului (cca 515 î.Hr. – 70 d. Hr.).

Autoritatea Antichităților din Israel a afirmat că recuperarea cutiilor a avut loc vineri noapte, la puțin timp după miezul nopții, când o patrulă de poliție a observat două mașini parcate suspect lângă un filtru militar israelian. Investigând mașinile, aceștia au găsit patru indivizi implicați pare-se într-un schimb de cutii. După recuperarea acestora, polițistii au predat cutiile Autorității Antichităților.

Valoarea estimativă a cutiilor este de câteva mii de dolari, conform directorului Autorității, Eitan Klein. Conform Legii Antichităților din Israel, toate obiectele antice descoperite intră automat în proprietatea statului.