image

"10.000 până la 20.000" de mercenari Wagner şi luptători sirieni sau libieni prezenţi în Ucraina

📁 Istorie recentă
🗓️ 20 aprilie 2022

Între 10.000 şi 20.000 de mercenari ai companiei paramilitare ruse Wagner sau luptători sirieni şi libieni luptă în prezent alături de forţele ruse în Ucraina, a afirmat marţi un responsabil european, scrie AFP, citată de agerpres.ro.

Aceşti indivizi "nu au vehicule sau arme grele" şi intervin pentru a întări trupele ruse, le-a declarat responsabilul unor jurnalişti la Washington, sub protecţia anonimatului.

Responsabilul a spus că a constatat "transferuri, din zone precum Siria şi Libia, către zona Donbas", unde Moscova a lansat o nouă fază a atacului său.

Totuşi, potrivit acestuia, este dificil de estimat cu exactitate câţi dintre aceşti "10.000 până la 20.000" de indivizi sunt din grupul privat Wagner şi câţi sunt luptători din Libia sau Siria.

La sfârşitul lunii martie, Ministerul britanic al Apărării a indicat că "peste 1.000 de mercenari" ai companiei Wagner, printre care responsabili ai organizaţiei, urmau să fie desfăşuraţi în estul Ucrainei pentru "a efectua operaţiuni de luptă".

Cunoscuţi ca fiind apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin, grupul Wagner şi paramilitarii săi sunt suspectaţi de comiterea de abuzuri în Mali, Libia şi chiar Siria.

Mai multe pentru tine...