Războaiele dintre daci și romani: Columna lui Traian, explicată imagine cu imagine

📁 Roma, măreţia şi declinul său
Autor: Redacția
🗓️ 17 ianuarie 2025

Columna lui Traian, cel mai impresionant monument triumfal construit în antichitate, este o capodoperă realizată de sculptorii romani în perioada în care Imperiul Roman a atins apogeul extinderii teritoriale sub domnia împăratului Traian.

Columna reprezintă un important izvor arheologic şi istoric, o vitală şi nepreţuită reprezentare a războaielor daco-romane, întrucât principalele scrieri dedicate războaielor s-au pierdut.

Principalele opere scrise dedicate războaielor daco-romane au avut neşansa de a nu se păstra până în zilele noastre. Însuşi împăratul Traian a scris o carte despre războaiele cu dacii (De bello dacico) ilustrând etapele şi triumful romanilor în aceste războaie de lungă durată. 

Ca într-o carte de benzi desenate, Columna lui Traian prezintă povestea nimicitorului război daco-roman, cel mai crâncen al vremii sale, așa cum ne este ea spusă de învingătorii romani contemporani cu evenimentele.

Probabil că nu există român care să nu fi auzit vreodată de Columna lui Traian. La fel de probabil este că, în afara specialiștilor, foarte puțini români au și văzut efectiv ce se arată pe Columnă. De aici, și multe fabulații.

Istoricul Andrei Pogăciaș explică în episodul de mai jos al al podcastului „Colecționarul de Istorie“, ce reprezintă sculpturile de pe celebrul monument, imagine cu imagine, de la primele cadre pașnice până la cele finale, din vârful Columnei, cu băștinașii daci alungați și coloniștii aduși în locul lor.

E important de menționat că, la momentul construirii ei, Columna nu arăta așa cum este ea astăzi. Era viu colorată, iar personajele sculptate țineau în mâini arme veritabile. În timp, piatra s-a decolorat, iar armele au căzut sau au fost scoase de acolo. Firul acțiunii rămâne însă la fel de palpitant.

Romanii au venit în Dacia cu o armată enormă, mobilizată din toate colțurile imperiului. Legionarilor romani li s-au adăugat călăreți mauri, arcași din Palmyra (Siria de azi), infanteriști batavi, mercenari germanici etc.

Și dacii au avut aliați străini. Au venit sarmații și alte triburi din zonă. Dar numărul trupelor aduse de Imperiu a fost efectiv copleșitor.

Istoria tragediei petrecute acum aproape 2.000 de ani pe aceste meleaguri, în episodul de mai jos:

Mai multe