„Intelectualul în satul de odinioară: preotul, învățătorul, notarul în Colecția Gheorghe Cernea”
Muzeul de Etnografie Brașov vă invită să vizitați până în luna sfârșitul lunii august expoziția: „Intelectualul în satul de odinioară: preotul, învățătorul, notarul în Colecția Gheorghe Cernea”.
Publicăm mai jos însemnările lui Gheorghe Cernea despre notarul Simion Iancu din Mohu, jud. Sibiu.
„Simion Iancu notar născut la Mohu în 1839, din părinții plugari Ilie Iancu...
Șc. Primară în Mohu. Vine la Sibiu la liceul săsesc pe care îl absolvă. S`a făcut notar la Mohu. A servit încontinuu 32 ani, aducând mari servicii comunei. A îndemnat pe părinți să-și dea copiii la învățătură și meserii. Când era elev în clasele superioare la liceul săsesc umbla îmbrăcat național împreună cu colegul său de clasă Ilie Măcelar dela Miercurea (inf. să cer dela Dl. Colonel Iancu)...
A fost omul de încredere al Băncii „Albina”. Bun economist pune bazele unei Bănci Populare sistem Raiffaisen pela 1880-1890 (?) (să consult la Bibl. „Astrei” rapoartele publicate...)
A murit în 1916 în Sibiu și a fost înmormântat la Mohu. A avut 78 de ani.
A luat parte la războiul cu italienii ... de unde a venit bolnav de reumatism. A fost un notar model. A activat cu mult spor. Era apreciat până și de streini. Notari sași recurgeau adeseori la sfaturile sale.
A fost căsătorit cu Stana n. Gavrilă din Mohu, moartă în 1894. A avut 5 copii (8 copii, 3 au murit de mici).”
Extras dintr-o însemnare a lui Gheorghe Cernea datată 16 noiembrie 1939, Sibiu, informații oferite de Nicolae Iancu, manuscris „Caiete monografice: Mohu”