Cea mai mare expoziție organizată de o instituție culturală din România în Albania. Can for Balkans de la Brașov la Tirana!
După ce a fost lansată pe 14 octombrie 2022, în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Istorice Brașov, expoziția internațională ,,CAN for Balkans” a fost itinerată în Albania.
La Tirana, gazda expoziției este Muzeul Național de Istorie al Albaniei (Muzeu Historik Kombetar), unul dintre partenerii proiectului european ,,CAN for Balkans – Comics Alliance Networking”, proiect câștigător în anul 2020 al apelului Consolidarea cooperării culturale și a competitivității industriilor culturale și creative în Balcanii de Vest, finanțat de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură (EACEA) din Bruxelles, în cadrul Programului de finanțare Europa Creativa. Ceilalți parteneri ai proiectului european sunt Muzeul Județean de Istorie Brașov (lider de proiect), Muzeul Artei Benzii Desenate Bruxelles, Școala de benzi desenate ,,Nikola Mitrovic Kokan” Leskovac (Serbia), Centrul de Benzi Desenate al Macedoniei (Macedonia de Nord).
În mod simbolic, vernisajul la Tirana a avut loc pe 18 noiembrie 2022, a doua zi după sărbătoarea Eliberării Naționale a Albaniei de fascism. La eveniment au participat artiști, profesori și studenți ai Universității de Arte din Tirana, reprezentanți ai partenerilor proiectului.
Programul evenimentului deschiderii expoziției ,,CAN for Balkans” la Tirana a cuprins și o dezbatere la care au luat cuvântul Nicolae Pepene, managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov și managerul proiectului european, Dorian Koci, directorul Muzeului Național de Istorie al Albaniei, prof. univ. Ardian Isufi (Universitatea de Arte Tirana), Marko Stojanović, directorul Festivalului Balcanic al Tinerilor Creatori de benzi desenate Leskovac, Vane Trajkov, directorul Centrului de Benzi Desenate al Macedoniei, Manuel Fernández Vázquez, IT & Multimedia manager al Muzeului Artei Benzii Desenate Bruxelles, artiștii albanezi Helidon Haliti, Florian Bregu și David Kryemadhi.
Organizată de liderul de proiect, Muzeul Județean de Istorie Brașov, expoziția prezintă cercetarea științifică și creativitatea proiectului ,,CAN for Balkans – Comics Alliance Networking”.
Steaua este simbolul care a inspirat designul expoziției create de curatorul Nicolae Pepene. ,,Steaua roșie” este despre trecutul benzilor desenate istorice din Balcani, cu focus pe clișeele și stereotipurile folosite de autorii BD pentru lumea balcanică. ,,Steaua galbenă”, secțiunea al cărei design a fost inspirat din drapelul Uniunii Europene, cuprinde perspectiva contemporană artistică despre Balcanii în istorie sub forma a 64 de benzi desenate originale realizate de 67 de artiști, din care 27 de artiști din opt țări au fost selectați în cadrul concursului internațional al proiectului european, organizat în perioada martie – iulie 2022.
Cercetătorii echipelor ,,CAN for Balkans” sunt Dodo Niță și Nicolae Pepene (România), Oltsen Gripshi (Albania), Michel De Dobbeleer (Belgia), Aleksandar Stevanov (Macedonia de Nord), Slobodan Ivkov și Marko Stojanović (Serbia). Membrii juriului concursului european au fost prof. univ. Adrian Cioroianu (România), istoric, diplomat, autor de scenarii BD, prof. univ. Ardian Isufi (Albania), artist, decan al Facultății de Arte Frumoase din cadrul Universității de Arte Tirana în perioada 2016-2020, Etienne Schréder (Belgia), cunoscut scenarist și autor BD, Drazen Kovacevic, unul dintre cei mai importanți artiști BD din Serbia și Tome Trajkov, promotor al benzii desenate din Macedonia de Nord. Câștigătorul marelui premiu a fost artistul român Răzvan Bronescu cu banda desenată ,,Aurel Petrescu, the Pioneer of Romanian Animation”. La vernisajul de la Tirana au participat Ionuț Popescu, câștigătorul locului I cu banda desenată ,,Balkans Forever”, și Kosta Milovanović, câștigătorul locului II cu banda desenată ,,And The Three Friends Are...”
Expoziția ,,CAN for Balkans” va fi itinerată ulterior la Bruxelles, în perioada 21 decembrie 2022 – 6 ianuarie 2023, la Leskovac (Serbia) în februarie 2023 și la Veles (Macedonia de Nord) în martie 2023.
La evenimentul de la Tirana a fost invitat și Bogdan-Florin Popovici, șeful Serviciului Brașov al Arhivelor Naționale ale României, prezența sa fiind legată de agenda de activități comune pe care Muzeul Național de Istorie al Albaniei și Muzeul Județean de Istorie Brașov le pregătesc pentru anul viitor.