Moartea Elisabetei Szilágyi, soția lui Iancu de Hunedoara și mama regelui Matia Corvin

La 10 iulie 1483 se stingea din viață Elisabeta Szilágyi, soția lui Iancu de Hunedoara și mama regelui Matia Corvin.

Data nașterii sale nu se cunoaște cu certitudine, acest eveniment fiind plasat cel mai adesea în preajma anului 1410. Provenea dintr-o familie nobilă și destul de influentă, tatăl, László Szilagyi, era conte de Horogszeg, căpitan al cetății/Srebrenița/(Bosnia Herțegovina) și un apropiat al regelui Sigismund de Luxemburg, iar fratele, Mihail Szilágyi, voievod al Transilvaniei și regent al Regatului Ungariei, scrie Muzeul Castelul Corvinilor, pe pagina de Facebook a instituției.

Între 1427 și 1430 face cunoștință cu tânărul Iancu de Hunedoara, aflat în slujba despotului sârb Ştefan Lazarevici. Între cei doi se înfiripă o frumoasă poveste de iubire împlinită prin căsătorie și binecuvântată prin nașterea a doi fii, Ladislau de Hunedoara (1431) și Matia Corvin (1443).

Sprijinul acordat soțului său s-a manifestat prin gestionarea deosebit de fructuoasă a moșiilor familiei aflate în continuă expansiune, „asigurarea căminului” și supravegherea educației celor doi fii, văduviți atâta timp de prezența ilustrului lor tată. După moartea prematură a acestuia (11 august 1456), ea a dovedit curaj, determinare și virtuți politice demne de un bărbat.

Au urmat ani tulburi în care Elisabeta își vede fiul mai mic ținut prizonier la Buda, Viena și apoi Praga, iar pe cel mai mare acuzat de trădare și decapitat în primăvara anului 1457.

După moartea regelui Ladisalu al V-lea (1457), izbucnește un conflict armat între adepții regelui și partida Corvinilor, în fruntea căreia se aflau Elisabeta și Mihail Szilágyi, conflict încheiat prin acordul de la Szeged (12 ianuarie 1458), în urma căruia Matia este eliberat și ales rege la data de 24 februarie 1458.

Ulterior Elisabeta nu se amestecă în chestiunile politice ale fiului său rămânându-i totuși aproape și ocupându-se de creșterea și educația fiului acestuia, Ioan Corvin (fiu nelegitim).

Spre finalul vieții se retrage la reședința sa din Ȯbuda, unde, la peste 70 de ani, va muri una dintre cele mai faimoase mame din istoria Ungariei medievale târzii, cea supranumită „mulier heroica”.

Foto sus: Elisabeta Szilágyi și fiul ei Matia Corvin, pictură de Vajda Zsigmond, 1890 (© Magyar Nemzeti Galéria)

Bibliografie:

Istoria României, volumul IV, București, Editura Enciclopedică, 2011.

Mureșan, Camil, Iancu de Hunedoara, București, Editura Științifică, 1968.

Popa, Teodor, Ioan Huniady, Hunedoara,1928.

Mai multe