Ella Zeller-Constantinescu, o legendă a sportului mondial
Muzeul Național al Banatului din Timișoara readuce în lumina reflectoarelor o sportivă care a scris pagini de aur în istoria Banatului și a României: Ella Zeller-Constantinescu.
Născută la Moldova Nouă, dar formată ca sportivă la Timișoara, Ella și-a început cariera într-o sală modestă, antrenându-se cu ambiție la clubul RTGMT, locul unde pasiunea pentru tenis de masă s-a transformat într-o remarcabilă poveste de succes, scrie Muzeul Național al Banatului, pe pagina de Facebook a instituției.
În 1953, la doar 20 de ani, Ella Zeller-Constantinescu primea titlul de Maestru al Sportului, o recunoaștere care marca începutul unei cariere strălucitoare: 6 titluri mondiale de aur, inclusiv în proba de dublu alături de colega sa, Angelica Rozeanu, și multiple medalii la campionatele europene și mondiale. Performanțele ei au plasat România pe harta tenisului de masă mondial, iar contribuția sa ca antrenoare, începând cu anul 1967, a continuat să consolideze reputația școlii românești de tenis de masă.
În 1956, la Campionatele Mondiale de la Tokyo, Ella a câștigat trei medalii – aur la echipă și dublu, dar și bronz la individual. Acea competiție a fost una dintre cele mai importante din cariera sa, demonstrând că determinarea și dragostea pentru sport pot depăși orice graniță.
Astăzi, Ella Zeller-Constantinescu este una dintre puținele românce incluse în prestigiosul International Table Tennis Hall of Fame, o recunoaștere rezervată celor mai mari campioni ai acestui sport.
Foto sus: Angelica Rozeanu și Ella Zeller (© Facebook / Muzeul Național al Banatului)