Lia Manoliu, prima sportiv─â din lume care a participat la ╚Öase edi╚Ťii consecutive ale Jocurilor Olimpice jpeg

Lia Manoliu, prima sportiv─â din lume care a participat la ╚Öase edi╚Ťii consecutive ale Jocurilor Olimpice

Campioană olimpică la aruncarea discului și fost președinte al Comitetului Olimpic Român, Lia Manoliu s-a născut la 25 aprilie 1932 la Chișinău și a murit la 9 ianuarie 1998.

Lia Manoliu a ├«nceput sa practice mai ├«nt├ói tenisul, la v├órsta de 13 ani. Au urmat tenisul de mas─â, voleiul ╚Öi baschetul, la ultima disciplin─â fiind component─â a echipei ╚śtiin╚Ťa Bucure╚Öti. La toate cele patru sporturi a dep─â╚Öit stadiul de amatoare, reu╚Öind s ob╚Ťin─â rezultate notabile ├«n campionatele na╚Ťionale, scrie site-ul oficial al Comitetului Olimpic ╚Öi Sportiv Rom├ón.

La 16 ani a ├«nceput s─â practice atletismul, mai ├«nt├ói s─âritura ├«n ├«n─âl╚Ťime, iar apoi arunc─ârile. Dup─â aruncarea greut─â╚Ťii a trecut la aruncarea discului, disciplin─â ├«n care s-a specializat ╚Öi a ob╚Ťinut rezultate de excep╚Ťie pana la v├órsta de 40 de ani. Concomitent cu activitatea sportiva, a absolvit, ├«n 1954, Facultatea de Energetic─â din cadrul Institutului Politehnic Bucure╚Öti.

A fost prima sportiv─â din Rom├ónia care a ob╚Ťinut puncte pentru tara noastr─â la Jocurile Olimpice, clas├óndu-se pe locul 6 ├«n proba de aruncare a discului, ├«n 1952, la JO de la Helsinki, din Finlanda.

Lia Manoliu a fost prima sportiv─â din lume care a participat la ╚Öase edi╚Ťii consecutive ale Jocurilor Olimpice: Helsinki 1952, Melbourne 1956, Roma 1960, Tokio 1964, Ciudad de Mexico 1968, Munchen 1972, performan╚Ť─â consemnat─â ├«n ÔÇ×Guiness Book of RecordsÔÇŁ.

Lia Manoliu b jpg jpeg
Lia Manoliu a jpg jpeg

Foto: cosr.ro

Sportiva cucerit trei medalii olimpice, una de aur, ├«n 1968, la Ciudad de Mexico ╚Öi dou─â de bronz, ├«n 1960, la Roma ╚Öi 1964, la Tokyo. A fost de 12 ori campioan─â na╚Ťional─â ╚Öi de ╚Öapte ori campioan─â balcanic─â.

S-a retras din activitatea competi╚Ťional─â ├«n 1972, la 40 de ani. ├Än 1973 a devenit vicepre╚Öedinte al Comitetului Olimpic Rom├ón, iar ├«n 1990 a fost aleas─â ├«n func╚Ťia de pre╚Öedinte al COR pe care a ocupat-o p├ón─â la moartea sa. ├Än legislatura 1990-1992, a fost aleas─â ca senator pentru municipiul Bucure╚Öti.

Gratie experien╚Ťei dob├óndite pe terenul de sport, culturii sale, dar ╚Öi faptului ca vorbea bine cinci limbi str─âine (francez─â, englez─â, german─â, rus─â, italian─â), s-a putut afirma ╚Öi prin activitatea desf─â╚Öurat─â ├«n diverse organisme sportive interna╚Ťionale. Comitetul Interna╚Ťional Olimpic i-a decernat Ordinul Olimpic Colanul de bronz ÔÇô 1975, Trofeul Femeia ├«n sport ÔÇô 1990, Trofeul Centenarului ÔÇô 1994. ├Än 1975, directorul general UNESCO i-a ├«nm├ónat Premiul Interna╚Ťional Fair Play pentru anul 1974.

├Än onoarea sportivei, Stadionul Na╚Ťional din Bucure╚Öti a fost denumit ╚Öi "Lia Manoliu".