Fotografii unicat cu Smaranda Br─âescu, ┬źprima sportiv─â a lumii┬╗ jpeg

Fotografii unicat cu Smaranda Br─âescu, ┬źprima sportiv─â a lumii┬╗

­čôü Patrimoniu
Autor: Redac╚Ťia

Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe au publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei fotografii unicat cu Smaranda Br─âescu.

La 19 mai 1932, Smaranda Br─âescu a devenit campioan─â mondial─â la para╚Öutism, ├«n urma unui salt de la ├«n─âl╚Ťimea de 24000 feet ÔÇô 7315 m, cu durata de aprox. 25 de minute, acest record fiind dep─â╚Öit cu doar c├ó╚Ťiva metri abia peste 20 de ani. Zborul a fost realizat cu un avion ÔÇ×CesslandÔÇŁ (Cessna), pe aerodromul din Sacramento, ├«n apropiere de San Francisco, Statele Unite ale Americii. Recordul ei a fost omologat de aeroclubul din Washington, Smaranda Br─âescu fiind declarat─â ÔÇ×campion mondial absolutÔÇŁ, devenind ÔÇ×prima sportiv─â a lumiiÔÇŁ.

Smaranda Br─âescu s-a n─âscut ├«n 1897 ├«n satul H─ân╚Ťe╚Öti, comuna Buciumeni, ├«n actualul jude╚Ť Gala╚Ťi. ├Äntre anii 1924-1928 a absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din Bucure╚Öti, sec╚Ťia de Art─â Decorativ─â ╚Öi Ceramic─â.

La 5 iulie 1928 Smaranda Br─âescu a executat primul salt cu para╚Öuta, de la o ├«n─âl╚Ťime de 600 m, pe aerodromul Staaken, ├«n apropiere de Berlin, devenind astfel prima femeie para╚Öutist din Rom├ónia. La 26 octombrie 1928 a participat la mitingul aerian de la B─âneasa, unde a executat primul salt ├«n ╚Ťar─â, devenind un simbol al para╚Öutismului ├«n Rom├ónia.

Smaranda Br─âescu a fost una din pu╚Ťinii instructori de para╚Öuti╚Öti militari, activ├ónd ca instructoare la Batalionul 1 de para╚Öuti╚Öti de la B─âneasa. ├Än timpul celui de-al Doilea R─âzboi Mondial a fost activ─â ca pilot ├«n celebra ÔÇ×Escadril─â Alb─âÔÇŁ de avioane sanitare, pe frontul de R─âs─ârit.

Pe l├óng─â recordul mondial absolut de altitudine la saltul cu para╚Öuta, realizat ├«n 1932 ├«n Statele Unite ale Americii, Smaranda Br─âescu mai are ├«n palmaresul aeronautic o serie de raiduri aeriene europene, precum ╚Öi participarea la numeroase mitinguri aeronautice interne ╚Öi interna╚Ťionale.

Pentru rezultatele ob╚Ťinute, Smaranda Br─âescu a fost decorat─â cu Ordinul Virtutea Aeronautic─â, clasa ÔÇ×Crucea de AurÔÇŁ cu dou─â barete, primul ordin nu numai din Rom├ónia, ci ╚Öi din lume creat special pentru aviatori.

├Än Arhivele Diplomatice se p─âstreaz─â dou─â fotografii inedite cu Smaranda Br─âescu pe care ne face pl─âcere s─â vi le prezent─âm: ├«n prima fotografie, Smaranda Br─âescu este felicitat─â de Carol A. Davila, trimis extraordinar ╚Öi ministru plenipoten╚Ťiar al Rom├óniei la Washington ├«n perioada 1929-1938, iar ├«n a doua, Smaranda Br─âescu, ├«mbr─âcat─â ├«ntr-un costum popular rom├ónesc, particip─â, al─âturi de reprezentan╚Ťi ai comunit─â╚Ťii de rom├óni din Statele Unite ale Americii, la o recep╚Ťie organizat─â ├«n onoarea sa, explic─â

pe pagina de socializare a institu╚Ťiei.

sm1 jpg jpeg