Ultimele clipe din viața lui Liviu Rebreanu, povestite de soția scriitorului

📁 Biografii
Autor: Adrian David, muzeograf Casa Memorială Liviu și Fanny Rebreanu din București

Liviu Rebreanu a murit pe 1 septembrie 1944 la Valea Mare (lângă Pitești). În această localitate scriitorul achiziționase în anul 1930 o culă țărănească în care a creat, printre altele, romanul Răscoala publicat în 1932.

În ultimele clipe de viață, Liviu Rebreanu i-a avut alături pe soția Fanny, pe fiica adoptivă Puia Florica Rebreanu Vasilescu și pe prietenul și scriitorul Ludovic Dauș, scrie Muzeul Național al Literaturii Române, pe pagina de Facebook a instituției.

În memoriile intitulate „Cu soțul meu”, publicate în anul 1963, Fanny povestește astfel acele clipe:

„Privirile lui Liviu Rebreanu rătăciră o clipă prin toată camera, de parcă ar fi căutat ceva, ca, deodată, să se oprească asupra mea. Mă privi liniștit. La rându-mi, nu-l pierdeam din ochi. Deodată observ că ochii lui privesc din ce în ce mai neobișnuit. Cu grijă și spaimă l-am întrebat: «- Ce faci, Liviu meu scump? Ce ai? ». Chipul său a avut o ușoară tresărire, o înviorare, o luminare, și-mi răspunse domol, dar foarte clar: «- Nu te speria Fanny dragă, ai răbdare și încredere!...». Apoi o bobiță de lacrimă picură sfioasă pe pleoapa lui și, fără suspin, fără zbucium, închise ochii și trecu din viață, prin simpla sfârșire a ființei...”.

La căpătâiul patului de moarte al lui Liviu Rebreanu a stat un triptic de secol XIX care se regăsește astăzi în patrimoniul Casei Memoriale Liviu și Fanny Rebreanu din București din București, lângă Palatul Cotroceni. Este vorba despre o icoană, o reproducere după Madonele lui Rafael, pe care o puteți vedea, alături de alte piese de patrimoniu, vizitând această casă memorială.

Datorită situației incerte din țară, Liviu Rebreanu a fost înmormântat provizoriu în curtea bisericii din Valea Mare. La înmormântare, desfășurată sub privirile țăranilor din Valea Mare, un locotenent în rezervă (învățător de profesie) i-a adus un ultim omagiu creatorului romanului românesc modern.

Pe 25 noiembrie 1944, trupul lui Liviu Rebreanu a fost deshumat și reînhumat în București, la cimitirul Bellu.

Mai multe