Încoronarea de la Alba Iulia: „Au fost persoane care au boicotat ceremonia”
Încoronarea de la Alba Iulia a fost un act simbolic care a oficializat unirea tuturor românilor într-un singur stat. Însă, au existat și persoane care au boicotat ceremonia de la 15 octombrie 1922.
Istoricul Adrian Cioroianu explică, într-un interviu acordat ziarului Adevărul contextul în care s-a desfășurat ceremonia de încoronare a regelui Ferdinand.
„Adevărul”: Știu că programul Serbărilor Încoronării a fost unul amplu și s-a întins pe o perioadă de trei zile. Ce e important să știm cu toții despre acel moment?
Adrian Cioroianu: Cred că astăzi, în analiza noastră, cel mai important lucru rămâne, dincolo de fastul regal, adunarea la București a primarilor din țară. Adică a fost dat un banchet pentru reprezentanții locali, a doua zi după încoronare, la București. Asta era menită, într-un fel, să dea sentimentul unei țări care s-a extins, în care un primar din Basarabia stătea la masă cu un primar din Oltenia sau Banat, de exemplu. Această adunare a autorităților locale, pentru acest banchet festiv, era mesajul politic al unei țări care se reunise. Și, totodată, era și expresia faptului că România se obliga să rămână deschisă spre minoritățile ei. E drept că au fost persoane care, trebuie s-o spunem foarte clar, au boicotat ceremonia încoronării. Și din partea minorității maghiare, dar și din partea partidului de opoziție. Atunci, Iuliu Maniu și partidul său au boicotat ceremoniile de la Alba Iulia. Rămâne în istorie acest lucru, pentru că a existat acest boicot. În schimb, toate minoritățile au fost reprezentate bine în toate cele trei zile de sărbătoare. Pe lângă această adunare a primarilor din întreaga țară, tot la București, deși era o zi mohorâtă, pe 16 octombrie, s-a produs ceea ce astăzi s-ar putea numi o reconstituire istorică. Atunci era parte din propagandă. Un fel de istorie care defilează prin fața regelui și reginei.
Legat de ceremonie, citeam că în Biserică s-au sfințit veșmintele și coroanele, iar ceremonia încoronării a fost făcută afară, sub un baldachin.
Da, Catedrala Ortodoxă a fost zidită într-un timp record, putem spune, dar Regele nefiind ortodox nu putea fi încoronat în ea, pentru că și-ar fi stricat relațiile cu propria sa familie sau cu catolicii în general. Și atunci s-a ajuns la soluția de compromis ca regele să fie încoronat în exteriorul Catedralei. Mai exact, și-a pus singur coroana pe frunte, iar mai apoi i-a pus și soției sale, Maria, coroana. Cu tot protocolul de rigoare, care a cuprins aducerea coroanei la Alba Iulia. Cel care a ținut-o pe genunchi a fost Ionel Brătianu, într-o trăsură. Au venit de la gară spre Catedrală.
Am putea spune astăzi că totul pare că a mers perfect la ceremonia de încoronare. Este ceva ce nu a fost pe placul Cuplului Regal atunci?
Presa a contat și atunci. Să înțelegem că suntem totuși în epoca imaginii. Avem și imagini fotografiate, avem și câteva imagini filmate. Se pare că Regina Maria a fost foarte supărată pe acel majordom care tot apare în imagini, dar apare în fața reginei. Majordomul acesta stă cu spatele la cameră, dar o acoperă pe Regina Maria. El se dorea util, o ajuta, dar în imagini a rămas regina obscurată de acest majordom. Ceea ce acum pare hazliu, pentru că astăzi ar fi zece camere din unghiuri diferite.
Citește interviul integral pe adevarul.ro
Află cum s-a desfășurat încoronarea de la Alba Iulia în numărul 40 al revistei Historia Special, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 28 septembrie - 25 noiembrie 2022, și în format digital pe paydemic.com.