Corăbiile care au spart blocada impusă Constantinopolului de flota turcească
În ziua de 20 aprilie 1453 patru corăbii (trei genoveze și una bizantină) reușesc să spargă blocada impusă Constantinopolului de flota turcească aflată sub conducerea amiralului Suleiman Baltaoglu.
Pătrunderea lor în Cornul de Aur, după ridicarea lanțului dintre Galata și Orașul Vechi e rezultatul unei succesiuni de întîmplări senzaționale, între care Dumnezeu cel răspunzător de suflatul în pînzele corăbiilor, joacă un rol principal.
După eșec, Sultanul a vrut să-l execute pe Suleiman Baltaoglu. Colaboratorii l-au convins să n-o facă, invocînd faptul că în luptă amiralul își pierduse un ochi. Mahomed al II-lea nu l-a executat pe amiral. I-a făcut ceva mai rău decît moartea:
I-a luat titlurile, averea și l-a lăsat să moară în anonimat și în sărăcie.
Confruntarea, cîștigată de cele patru nave și pentru că marinarii genovezi sînt mai buni decît cei otomani, iar navele au puntea mai înaltă decît o au navele turcești, e urmărită de pe ziduri de Bizantini și de pe dealul de lîngă Galata de Turci.
Se istorisește și despre furia Sultanului Mohamed al II-lea la vederea înfrîngerii lui Suliman Baltaoglu (cel care va da unui golfuleț de pe Bosfor numele Balta Leniona), furie concretizată în intrarea cu calul în apă, pentru a-i striga indicații amiralului.
Întreg spectacolul, văzut de sus, dintr-un elicopter care nu exista la vremea respectivă, trebuie să fi fost mai ceva ca o superproducție Hollywoodiană.
Foto sus: Asediul Constantinopolului (© Wikimedia Commons)