Secretele celei mai vechi statui a lui Tudor Vladimirescu din România
Cea mai veche statuie din țară care îl înfățișează pe revoluționarul Tudor Vladimirescu se află în municipiul Târgu Jiu, oraș în care acesta a poposit și locuit în anumite perioade, deoarece se află în apropiere de locul său de baștină.
Statuia revoluționarului de la 1821 se află în centrul municipiului Târgu Jiu, lângă Colegiul Național „Tudor Vladimirescu“, unitate de învățământ înființată în anul 1890.
Este opera sculptorului Constantin Bălăcescu, fiind ridicată în noiembrie 1898, din inițiativa unui grup de studenți din Gorj, conduși de istoricul Grigore Tocilescu. Este, de asemenea, cea mai veche statuie din Târgu Jiu, locul unde este amplasată statuia semnifică momentul adunării vitejilor panduri, în ianuarie 1821.
„Turnată într-un atelier din oraşul Milano, statuia lui Tudor Vladimirescu a fost amplasată într-un părculeţ amenajat în faţa intrării principale a liceului «Tudor Vladimirescu» şi în vecinătatea caselor ce au aparţinut pitarului Vasile Moangă, locul unde Tudor Vladimirescu a poposit atunci când s-a aflat la Târgu Jiu, în cursul anului 1821.
Statuia a fost inaugurată în 20 noiembrie 1898, an în care a început şi construcţia unui nou sediu al primăriei oraşului Târgu Jiu“, se arată pe pagina de Facebook a Colegiului Național „Tudor Vladimirescu“.
Monumentul este compus dintr-un soclu format din bucăţi mari de stâncă pe care au fost fixate statuia Domnului Tudor, un leu, un scut, o ramură de palmier, steme şi plăci cu diverse inscripţii şi basorelieful „Trecerea Oltului”.
Cine este sculptorul care a realizat statuia lui Tudor Vladimirescu
Sculptorul Constantin Bălăcescu s-a născut în 18 aprilie 1865, în localitatea Bolboși, județul Gorj, și a decedat la 3 iulie 1913. Acesta a absolvit Școala de Arte și Meserii din Craiova. Între anii 1892 și 1894 urmează cursurile Academiei de Belle Arte din Veneția, iar între anii 1894 și 1897 studiază la Academia din Milano.
„În anul 1888 participă la Expoziția Academiei Române de la București, în rotonda Ateneului împreună cu Oscar Obedeanu.
În anul 1894 obține medalia de argint la Expoziția Societății Cooperatorilor din România. În 1889 expune la Expoziția artiștilor în viață, iar în anul 1900 participă la Expoziția Universală de la Paris, unde primește medalia de bronz. A fost profesor de sculptură și modelaj la Școala de Arte Frumoase din Iași din 1906 și la Școala de Belle-Arte din București, începând cu anul 1911. În același an a început să activeze ca sculptor pe lângă Comisiunea Monumentelor Istorice din România“, se mai arată într-o postare de pe pagina de Facebook a Colegiului Național „Tudor Vladimirescu“.
Tudor Vladimirescu (1780-1821) s-a născut în satul Vladimir, județul Gorj și a fost o figură emblematică pentru istoria Țării Românești la începutul secolului al XIX-lea. El a fost fiind conducătorul Revoluției de la 1821 și al pandurilor. Este considerat promotorul României moderne, deoarece năzuințele Revoluției de la 1821 s-au păstrat și au crescut până la momentul Micii Uniri, din anul 1859.