Urmele unor străvechi specii umane, descoperite în Kenya
În urmă cu aproximativ 1,5 milioane de ani, indivizi din două specii diferite din linia evolutivă umană pășeau pe un mal noroios al unui lac din nordul Kenyei, lăsând urme care s-au intersectat cu cele de antilope, cai, facoceri, berze uriașe și alte animale, arată un studiu recent, citat de Reuters.
Urmele s-au transformat în fosile pe care oamenii de știință le-au descoperit recent într-un loc numit Koobi Fora, o descoperire ce furnizează prima dovadă conform căreia aceste două specii - Paranthropus boisei și Homo erectus - au împărțit același peisaj, încrucișându-se, literalmente. Descoperirea ridică întrebări interesante cu privire la relația dintre cele două specii și la eventuala concurență pentru resurse, informează Agerpres.
Paranthropus boisei, cea mai îndepărtată rudă a oamenilor moderni dintre cele două specii, a trăit în urmă cu aproximativ 2,3 până la 1,2 milioane de ani, având o înălțime de până la 137 cm. Acești indivizi aveau un craniu adaptat mușchilor masticatori mari, inclusiv o creastă craniană asemănătoare cu cea a gorilelor de sex masculin, precum și molari masivi. Picioarele lor aveau caracteristici asemănătoare maimuțelor, inclusiv la degetul mare.
Homo erectus, un membru timpuriu al liniei noastre evolutive, cu proporții corporale asemănătoare cu cele ale lui Homo sapiens, a trăit din urmă cu aproximativ 1,89 milioane până acum 110.000 de ani, având o înălțime cuprinsă între 145 și 185 cm. Acești indivizi aveau fruntea proeminentă și creiere mai mari decât Paranthropus boisei, cu toate că mai mici comparativ cu specia noastră.
Cercetătorii au descoperit urmele de pași în 2021, în apropierea lacului Turkana. Ei au identificat un șir lung de 12 urme de pași, fiecare de aproximativ 26 cm lungime, atribuite unui individ adult din specia Paranthropus boisei pe baza formei și a modului de locomoție.
Trei amprente izolate, cu o lungime de 20,5-23,5 cm, asemănătoare celor ale oamenilor moderni, erau aproape perpendiculare pe traseul principal. Două erau îndeajuns de complete pentru a fi atribuite lui Homo erectus, posibil unui individ tânăr. A treia a fost mai dificil de atribuit.
Cercetătorii au declarat că șirurile de urme par să fi fost lăsate la distanță de câteva ore sau poate de câteva zile - noroiul nu se uscase și nu se crăpase - iar indivizii s-ar fi putut chiar vedea unii cu alții. Nu a fost identificată nicio dovadă de interacțiune.
„Este posibil să fi concurat direct, dar este de asemenea posibil să nu fi fost în competiție directă și ambele (specii) să fi avut acces la resursele de care aveau nevoie în acest peisaj pe care îl împărțeau”, a indicat paleoantropologul Kevin Hatala de la Universitatea Chatham din Pittsburgh, autor principal al studiului.
Paranthropus boisei a dispărut la câteva sute de mii de ani după producerea acestor urme, în timp ce specia Homo erectus a înflorit. Posibil un strămoș direct al lui Homo sapiens, Homo erectus a fost prima specie umană care s-a răspândit dincolo de Africa.
Foto sus: Urmele descoperite în Kenya (© Kevin G. Hatala / Chatham University)