Un dar de la Napoleon Bonaparte: O sabie maură cu o istorie deosebită / VIDEO

📁 Napoleon şi războaiele sale
Autor: Redacția
🗓️ 5 noiembrie 2024

O sabie maură pe care împăratul Napoleon Bonaparte a oferit-o unui ofițer britanic va fi scoasă la licitație pe 12 noiembrie la Londra.

Sabia de 80 de centimetri, cu lama curbată și încă foarte ascuțită, este vândută de casa de licitații specializată Charles Miller Ltd, informează Agerpres.

Această sabie de luptă este lipsită de decorațiuni și pietre prețioase. Valoarea inițială a fost estimată între 30.000 și 50.000 de lire sterline (între 35.000 și 59.000 de euro)

„Ar fi putut fi o sabie obișnuită dacă nu s-ar fi aflat în proprietatea lui Napoleon”, a declarat pentru AFP Charles Miller.

Se cunosc puține despre originea sabiei. Manevrând obiectul cu grijă, vânzătorul a indicat o inscripție discretă pe care se poate citi: „Cadou de la Napoleon Bonaparte pentru James Kearney, 1815”.

Sabia este menționată și în testamentul lui Kearney - un ofițer de marină -, păstrat în arhivele naționale.

Forțat să abdice la 6 aprilie 1814 și exilat pe insula Elba, între Italia și Corsica natală, Napoleon și-a recucerit tronul un an mai târziu, înainte de a fi învins la Waterloo.

De data aceasta, englezii l-au deportat pe Sfânta Elena, o insulă minusculă din Atlanticul de Sud. Corespondența și proviziile i-au fost asigurate de ambarcațiuni britanice. În acest context, Napoleon l-a cunoscut pe James Kearney, a cărui fregată era încărcată cu vin pentru el.

Cei doi bărbați, care împărtășeau experiența războiului, s-au împrietenit și astfel Napoleon i-a dăruit sabia. Ea a rămas în posesia aceleiași familii timp de mai bine de două secole.

Exilul lui Napoleon Bonaparte pe insula Sfânta Elena, în sudul Oceanului Atlantic, a început în 1815, după înfrângerea sa decisivă la Waterloo. După ce a abdicat pentru a doua oară, Napoleon a fost trimis pe această insulă izolată, care făcea parte din teritoriile britanice, pentru a preveni orice tentativă de revenire la putere. Aici, fostul împărat al Franței a trăit sub supravegherea autorităților britanice, în condiții destul de restrictive, dar nu lipsite de lux în anumite momente.

De-a lungul celor cinci ani petrecuți pe insulă, Napoleon s-a dedicat scrierii memoriilor și rememorării carierei sale. A murit pe 5 mai 1821, la vârsta de 51 de ani, cauza oficială fiind cancerul de stomac, deși unele teorii sugerează că ar fi fost otrăvit. Exilul său pe Sfânta Elena a marcat sfârșitul unei epopei epocale și începutul unui mit durabil al unui lider exilat și legendar.

Foto sus: Napoleon pe pe Sfânta Elena, pictură de František Xaver Sandmann (© Wikimedia Commons)

Mai multe