Summitul NATO de la Vilnius: Ucraina va fi un subiect cheie
Liderii celor 31 de țări membre ale NATO se reunesc marți la Vilnius, în Lituania, pentru un summit de două zile, în timp ce războiul Rusiei în Ucraina se apropie de 18 luni, relatează Bloomberg.
Reuniunea are loc într-un moment crucial al conflictului. NATO încearcă să consolideze capacitatea Kievului pentru contraofensivă cu noi muniții – între care bombe cu dispersie furnizate de SUA - și să evalueze impactul revoltei eșuate a șefului Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, asupra conducerii și operațiunilor Rusiei, informează adevarul.ro.
Liderii celor 31 de membre NATO sunt dornici să profite de reuniunea din această săptămână din Lituania pentru a semnala faptul că conflictul din Ucraina nu a făcut decât să întărească NATO. Pe agenda lui Joe Biden se mai află o convorbire pe tema climei cu regele Carol al III-lea al Marii Britanii și o întâlnire cu națiunile nordice găzduită de Finlanda, cel mai nou membru al alianței.
Ajutorul pentru Ucraina
Ucraina va fi un subiect cheie, președintele Volodimir Zelenski plănuind să fie prezent.
Se așteaptă ca cele 31 de țări din NATO să ofere Kievului promisiunea sprijinului pe termen lung, menit să aprofundeze legăturile fără a o face membră imediat, având în vedere că garanțiile de securitate ale blocului în temeiul articolului 5 ar putea atrage aliații în războiul Rusiei împotriva Ucrainei. SUA au anunțat vineri un pachet de ajutor de 800 de milioane de dolari care include controversatele muniții cu dispersie, pe care unii aliați NATO le-au interzis din cauza preocupărilor umanitare legate de muniția neexplodată.
Într-un interviu acordat la 7 iulie pentru CNN, Biden spunea că Ucraina nu este „pregătită pentru a deveni membră a NATO”, din motive precum asaltul continuu al Rusiei asupra țării și prevederile articolului 5 al NATO.
Zelenski a cerut semnale clare în sprijinul aderării țării sale, îndemnând aliații să ofere o perspectivă mai concretă dincolo de o declarație veche de 15 ani potrivit căreia Ucraina va adera în cele din urmă.
Aliații nu s-au hotărât încă cum să abordeze problema și lucrează încă la elaborarea declaraţiei summitului: dacă unii membri estici ai NATO fac presiuni pentru o cale mai concretă, alții, precum SUA și Germania au dorit să se concentreze în schimb pe asistența imediată. O opțiune ar putea implica declararea faptului că Ucraina nu are nevoie de un Plan de preaderare - o modalitate de a accelera procesul în momentul în care aliații ar decide asupra invitației.
Foto sus: Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO (© F. Garrido-Ramirez / nato.int)