Ștefan cel Mare, înainte de a deveni sfânt

📁 Istorie Medievală Românească
🗓️ 18 octombrie 2024

Privit ca un erou din timpul vieții, așa cum o spune Grigore Ureche, imaginea domnitorului a fost bătută în efigie pentru secolele care au urmat îndelungatei sale domnii: curajos, câștigător în lupte, strateg militar, jucător de forță în diplomația epocii, ctitor, domnitorul care a dus Moldova la apogeu.

Care ar fi fost însă impresia dacă te-ai fi aflat în preajma lui Ștefan cel Mare? Ar fi semănat cu portretul lăsat de Grigore Ureche, un veac și aproape jumătate mai târziu trecerii domnitorului la cele sfinte? Zice cronicarul în celebrele lui rânduri: „Fostu acestu Ștefan Vodă om nu mare la statu, mânios și degrabu vărsătoriu de sânge nevinovat; de multe ori la ospețe omorâea fără județu. Amintrilea era om întreg la fire, neleșu, și lucrul său știia a-l  acoperi și unde nu gândiiai, acolo îl aflai. La lucruri de războaie meșter, unde era nevoie însuși se vârâea, ca văzându-l ai săi, să nu se îndăpărtieze și pentru aceia rar războiu de nu biruia. Și unde biruia alții, nu pierdea nădejdea, că știindu-se căzut jos, să rădica deasupra biruitorilor”.

Acesta este portretul de domnitor, dar cum era Ștefan cel Mare în casa lui, ce influență au avut asupra lui evenimentele de familie, soțiile, copiii, problemele legate de alianțele matrimoniale și de succesiune? A avut domnitorul atâția copii din flori pe cât se spune? Cum se comporta oare în viața de zi cu zi, în afara campaniilor militare și a complicatelor afaceri de stat?

O privire asupra familiei lui Ștefan cel Mare, asupra rațiunilor care l-au dus la încheierea celor trei mariaje, asupra descendenților săi și asupra destinului acestora, mult diferit de cel al tatălui lor, ne poate aduce mai aproape de figura marelui domnitor. Pentru că niciun conducător nu este rupt de viața sa domestică, o viață care, de cele mai multe ori, interferează puternic și uneori chiar determină decizii în viața politică. 

O privire asupra familiei voievodului vă oferă această ediție a revistei „Historia”, sperând să ajungem mai aproape de un personaj eroic devenit o legendă și un sfânt, dar care a fost și om. 

Textul a fost publicat în numărul 273 al revistei „Historia” (revista:273), disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 17 octombrie - 14 noiembrie, și în format digital pe platforma paydemic.

Mai multe