Secretul tabloului „Fata cu cercel de perlă”, descifrat de oamenii de știință
Oamenii de știință cred că au descifrat secretul din spatele faimosului tablou „Fata cu cercel de perlă” al pictorului Johannes Vermeer, după ce au măsurat efectul pe care această operă de artă îl are asupra creierului persoanelor care o contemplă.
Muzeul Mauritshuis din Haga, care găzduiește această pictură cunoscută în lumea întreagă, le-a cerut unor cercetători în neurologie să măsoare activitatea cerebrală a vizitatorilor care privesc portretul și alte lucrări expuse în muzeul olandez, informează Agerpres.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că privitorul ajunge să fie prins în ceea ce ei au denumit „o buclă de atenție susținută” („Sustained Attentional Loop”), un fenomen neurologic care ar fi, potrivit oamenilor de știință, specific tabloului „Fata cu cercel de perlă”.
Privirea vizitatorului este atrasă mai întâi de ochii tinerei din acest tablou. Ea se deplasează apoi spre gura ei, alunecă spre perlă și urcă, din nou, spre ochi - și așa mai departe.
Această buclă de atenție este motivul pentru care privitorul întârzie mai mult timp în fața acestui tablou decât în fața altora, a explicat Martin De Munnik, de la compania de cercetare Neurensics, care a realizat studiul.
„Fata cu cercel de perlă” este o pictură celebră realizată de artistul olandez Johannes Vermeer în jurul anului 1665. Este considerată una dintre cele mai reprezentative lucrări ale stilului baroc, în special al curentului olandez.
Pictura o înfățișează pe o tânără cu un cercel mare de perlă, îmbrăcată într-o bluză de culori vii, cu un turban pe cap. Imaginea ei este captivantă datorită expresiei misterioase și a luminii delicate care îi conturează fața. Deși nu se știe cu certitudine cine este modelul, unii cercetători presupun că ar putea fi o servitoare sau o tânără din cercul apropiat al pictorului.
Un aspect interesant al lucrării este utilizarea luminii și umbrei, care conferă profunzime și realism. Johannes Vermeer a folosit tehnici precum „chiaroscuro” pentru a crea un contrast puternic între lumină și întuneric, ceea ce face ca figura să pară tridimensională.
De-a lungul timpului, „Fata cu cercel de perlă” a devenit un simbol al artei olandeze din secolul al XVII-lea și a inspirat numeroase interpretări și adaptări, inclusiv un roman și un film. Pictura este expusă la Muzeul Mauritshuis din orașul olandez Haga și continuă să fascineze publicul prin frumusețea sa și misterul care o înconjoară.
Foto sus: Pictura „Fata cu cercel de perlă” este expusă la Muzeul Mauritshuis din Haga (© Flickr / Scott Ableman)