Principele Nicolae, înhumat în Necropola Regală de la Curtea de Argeș
Principele Nicolae, fratele Regelui Carol al II-lea, a fost înhumat vineri, 29 martie, în Necropola Regală de la Curtea de Argeș. Rămășițele lui pământești au fost aduse din Lausanne (Elveția), alături de cele ale soției sale, Ioana Dumitrescu-Doletti.
Aeronava purtând osemintele Principelui Regent Nicolae (foto sus) și cele ale soției sale Ioana a aterizat la București în seara de 27 martie 2024. În aceeași seară, sicriele au fost depuse în Palatul Episcopal și Regal de la Curtea de Argeș, în Paraclis, în prezența reprezentanților Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, ai Casei Majestății Sale și ai Armatei. A fost rostită o rugăciune de către Preacuviosul Arhimandrit Caliopie, starețul mânăstirii Curtea de Argeș.
Prin decizia Majestății Sale Custodele Coroanei, Principele Regent Nicolae al României a fost repatriat. În urma demersurilor Casei Majestății Sale, Guvernul României a aprobat, la începutul acestui an, aducerea în țară a rămășițelor pământești ale Principelui Nicolae, cel de-al doilea fiu al Regelui Ferdinand Întregitorul și al Reginei Maria, și ale soției sale, Ioana.
Cu binecuvântarea Preafericitului Patriarh Daniel, Înalt Preasfinția Sa Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului va oficia slujba de reînhumare la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală de la Curtea de Argeș, în ziua de 29 martie 2024, la ora 12.00.
La slujbă participă oameni dornici să aducă un ultim omagiu membrului Casei Regale a României. Foarte mulți sunt tineri.
„Regalitatea e simbolul României autentice și adevărate. Am venit și la funeraliile Regelui Mihai și ale Reginei Ana. Pentru mine, regalitatea înseamnă respect, mândrie, onoare și tot ceea ce e mai bun pentru România. Îmi pare rău că în România nu mai e monarhie, țara ar fi fost sus și nu ar mai fi fost furată ca acum“, a declarat pentru „Adevărul“ Elena Damaschin (77) de ani, din Curtea de Argeș.
Mormântul Principelui Regent Nicolae și al Principesei Ioana va fi lângă cel al fratelui mai mare al principelui, Regele Carol al II-lea, în Pridvorul Noii Catedrale.
La ceremonia militară și religioasă, Majestatea Sa Custodele Coroanei Margareta a fost reprezentată de Alteța Sa Regală Principele Radu. Din familia regală mai este prezent fostul Principe Nicolae de România, alături de soția sa, Alina Binder.
La ritual iau parte reprezentanți ai Guvernului, ai Armatei Române, ai societății civile, precum și membri ai Casei Majestății Sale. Accesul presei și al publicului este permis în fața Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale de la Curtea de Argeș.
Sicriul Principelui Nicolae este drapat cu tricolorul României, iar la catafalc se află familia și reprezentanți ai Casei Regale.
Sicriele cu osemintele Principelui Nicolae și ale Principesei Ioana au fost depuse în pridvorul Noii Catedrale Regale și Arhiepiscopale de la Curtea de Argeș. Exilul Principelui s-a încheiat.
„Este un act de reparație morală. Încet, încet, membrii Familiei Regale se întorc acasă. Mă bucur că Principele Nicolae și soția sa au revenit acasă“, a declarat Nicolae al României.
Fostul principe, nepot de soră al Custodelui Margareta, exclus din Casa Regală, a precizat că nu situația este la fel de rece în familie, în privința sa. „Nu am schimbat vreun cuvânt cu Principele Radu. Din păcate situația e aceeași“, a regretat Nicolae.
Principele Radu, consortul Margaretei, a plecat imediat după ceremonie, fără să vorbească oamenilor veniți să asiste.
În schimb, Nicolae al României și soția sa Alina au mai rămas zeci de minute să discute cu oamenii și să facă fotografii, lumea manifestându-și simpatia față de prințul renegat. Ei au depus coroane la mormintele bunicilor săi și la mormântul Principelui Nicolae și al Principesei Ioana.
Vezi VIDEO pe adevarul.ro