Orașul antic din Bulgaria comparat cu faimosul Machu Picchu
Orașul sacru de stâncă Perperikon, situat în Munții Rodopi Orientali, a primit din nou o recunoaștere internațională, după ce Islands.com l-a comparat cu Machu Picchu din Peru într-un articol publicat în decembrie.
Directorul săpăturilor arheologice de la Perperikon, profesorul Nikolay Ovcharov, a declarat pentru BTA că, la începutul anului 2024, cititorii cotidianului britanic The Guardian au inclus Perperikon în lista lor ce conține topul 10 al siturilor antice preferate din Europa, relatează Agerpres.
Articolul publicat de Islands.com, intitulat „«Machu Picchu al Europei» este un sit antic impresionant, mai accesibil de vizitat decât cel din America de Sud”, subliniază faptul că, în momentul în care Machu Picchu a fost construit în urmă cu aproximativ 550 de ani, Perperikon trecea deja prin perioada sa de declin. Acesta a căzut în ruină în munții bulgari, punând capăt unei perioade de 6.000 de ani de locuire de către oameni, în secolul al XIV-lea.
Profesorul Ovcharov a citat o parte din acel articol, potrivit căruia arheologii cred că Perperikon este locul în care se afla Templul lui Dionysius, unde Herodot a înregistrat călătoriile pelerinilor care se întâlneau cu oracolul zeului vinului.
Perperikon este un important sit arheologic situat în sudul Bulgariei, aproape de orașul Kardzhali, cunoscut pentru ruinele sale antice care datează din perioada preistorică până în Evul Mediu. Orașul a fost locuit încă din perioada Neoliticului (circa 5000 î.Hr.), dar s-a dezvoltat semnificativ în perioada tracică, devenind un important centru religios și politic.
Perperikon a fost dedicat în special cultului zeilor tracici, iar celebrele sale sanctuare. Orașul a fost de asemenea un centru comercial și cultural. În perioada romană, Perperikon a fost un important oraș în provincia Tracia și a fost integrat în rețeaua imperială a Imperiului Roman. Astăzi, Perperikon este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Balcani.
Foto sus: Perperikon (© Anton Lefterov / Wikimedia Commons)