Obiecte unicat la nivel european, descoperite în mormântul unui călăreț trac
Mormântul unui călăreț trac a fost descoperit în Bulgaria. Specialiștii au găsit în mormântul războinicului numeroase artefacte valoroase. Printre acestea și obiecte unicat la nivel european, inclusiv frumoase bijuterii din aur.
La sfârșitul lunii august, arheologii bulgari coordonați de specialistul Daniela Agre, au reluat săpăturile de la marginea satului Kapitan Petko Voyvoda, din apropierea orașului Topolovograd. Săpăturile au început anul trecut, într-o zonă dominată de un sit tracic din epoca romană, secolul I d Hr. După numai două zile de cercetări, specialiștii bulgari au găsit o adevărată comoară, în primul rând arheologică. Este vorba despre mormântul unui călăreț trac, de origine nobilă, cu artefacte unicat la nivel european, de mare valoare.
Ultimul drum al călărețului trac cu bijuterii de aur și arme
Pe lângă osemintele războinicului trac, a fost descoperit și scheletul unui cal, dar și o mulțime de artefacte valoroase. Printre acestea se aflau și bijuterii de aur, spendid lucrate precum un colier, o diademă, un inel și chiar un pumnal cu mânerul decorat cu aur și pietre prețioase. Pe lângă aceste obiecte de podoabă, a fost găsit și echipamentul militar al războinicului. Este vorba despre o platoșă și numeroase arme. Platoșa dar și o parte a bijuteriilor sunt considerate descoperiri unicat, care nu au mai fost întânite de arheologi în sit-urile tracice din Europa.
”În mormânt se află echipamentul complet al unui războinic. Foarte interesant este modelul platoșei, foarte rar în epoca romană. Deasemenea un cuțit de vânătoare neobișnuit, cu un mâner decorat cu pietre prețioase și motive care nu au mai fost întânlite în Tracia, dar și un colier de aur, descoperire unică în țara noastră până în prezent”, a precizat Daniela Agre pentru arkeonews.net. Scheletul de cal, din mormânt indică faptul că acest războinic trac a fost cavalerist. Cel mai probabil a luptat în armata romană, în trupele auxiliare sau de numeri. Având în vedere inventarul foarte bogat și prețios, specialiștii bulgari cred că acesta provenea dintr-o familie bogată, nobilă.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro