O emisiune de timbre inedită: „Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Colecții”
Romfilatelia a introduce în circulație o nouă emisiune filatelică sub titlul „Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Colecții”, alcătuită din 4 mărci poștale și un plic „prima zi”.
Subiect al istoriei țării, colecțiile muzeului reflectă perioade care cuprind domenii ale artei, culturii, meșteșugarilor și existenței civilizaților istorice, începând cu perioada antichității, până în prezent.
Patrimoniul muzeului cu peste 450.000 de obiecte, oferă acestei instituții a Transilvaniei, un rol de lider în domeniul cultural, al educației și construirii unei noi indentități. Reunind poveștile sutelor de mii de obiecte din zestrea sa, muzeul conturează istoria și identitatea Transilvaniei.
Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a fost înființat ca instituție de sine stătătoare în anul 1963, când a primit numele de Muzeul de Istorie din Cluj. Instituția muzeală moștenea colecții arheologice, numismatice și istorice valoroase de la Societatea Muzeului Ardelean, înființată în anul 1859, și Muzeul de Antichități, înființat în anul 1933. În actuala locație, muzeul a început să funcționeze din anul 1912, suferind de-a lungul timpului mai multe etape de transformare și modernizare. Din anul 1994 instituția muzeală este clasificată ca fiind de importanță națională.
Din multitudinea de bunuri culturale, mărcile poștale reproduc în imaginile lor următoarele exponate:
Timbrul cu valoarea nominală de 4 Lei ilustrează un relief cu imaginea Cavalerului Trac aparținând epocii romane din sec. II-III p. Chr. descoperit la Gilău (jud. Cluj).
Timbrul cu valoarea nominală de 5 Lei reproduce imaginea unui ulcior pentru vin (oenochoe în vechea greacă), proveniență Magna Grecia (sudul Italiei), 335-325 a. Chr.
Timbrul cu valoarea nominală de 10 Lei prezintă o geantă de cavalerie (sabretaș) din piele și velur, decorată cu fir de argint, sec. XVII-XVIII.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 13 Lei este reprodusă imaginea unei carafe de sticlă, sec. XVII, proveniență situl arheologic Porumbacu (Sibiu).
Plicul „prima zi” reproduce pe fundal imaginea sediului Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. În prim plan sunt redate imaginile unei măști din bronz purtată la parăzile ecvestre, aparținând epocii romane, sec II p.Chr. (situl arheologic Gilău, jud. Cluj), respectiv a unui vas ceramic cu patru lobi, sec. XVI-XIV a. Chr. (situl arheologic Cluj-Napoca).