O carte de neratat: „România. Album de istorie 1900-1947”
Pentru a înțelege istoria, cercetătorii, dar și iubitorii acestui fascinant domeniu, trebuie nu doar să citească despre trecut, ci și să „privească” în trecut. Tocmai de aceea, volumul România. Album de istorie 1900-1947, realizat de istoricul Călin Hentea, reprezintă un instrument extrem de util pentru toți cei care vor să cunoască mai mult despre istoria României în prima jumătate a secolului XX.
România. Album de istorie 1900-1947, publicat în condiții grafice ireproșabile la editura Mega din Cluj-Napoca, te poartă într-o călătorie în timp cu ajutorul cărților poștale, dar și al unor fotografii mai puțin cunoscute și publicate. Un alt atribut al volumului este dat de informația istorică care însoțește fiecare capitol, astfel încât cititorul poate să aibă o imagine integrală despre România în prima jumătate a secolului XX.
„Căutând, selectând, privind şi uneori citind cărţi poștale de acum zeci de ani sau chiar un secol şi ceva, am avut senzația, nu doar tactilă, ci mai ales afectivă, că ating istoria oamenilor și locurilor din vremuri de demult: oameni care au scris sau au cumpărat acele cărţi poștale, locuri care au fost și nu mai sunt sau sunt mult schimbate. Pe de altă parte, nu am putut să nu resimt ecourile în actualitate ale tuturor acestor documente istorice care îşi păstrează nealterată capacitatea de a spune o poveste relevantă şi adesea surprinzătoare pentru cititorul contemporan”, menționează autorul albumului, Călin Hentea.
O reconstituire iconografică a României
Cărțile poștale și fotografiile autentice publicate în album sunt o mărturie sinceră și nealterată despre cum arată România acelor vremuri. Albumul are la bază ideea unei reconstituiri iconografice generale a istoriei României din anii 1900-1947, cuprinzând nu doar o cronologie bogat ilustrată a celor mai semnificative evenimente politice militare, culturale sau sociale, ci și o panoramă a imaginilor de epocă privind Casa Regală, personalități politice și culturale, vedetele timpurilor etc.
De altfel, cartea îl introduce pe cititor încă de la început în cronologia principalelor evenimente ce au marcat anii 1900-1947. Și ce poate fi mai frumos când această cronologie scrisă este însoțită de superbe imagini ale unor cărți poștale editate în acele timpuri. Cartea poștală a luat un avânt în România, ca și în întreaga Europă, la începutul secolului XX. Până la naționalizarea comunistă din 1948, în România au existat un număr considerabil de editori de carte poștală, care au produs mărturii cartofile importante și adesea neașteptate. Din păcate, după 1947, multe dintre acestea au fost distruse, dar o parte dintre cele care au supraviețuit ilustrează, astăzi, albumul.
O amplă recenzie a albumului o veți putea descoperi în ediția din luna iunie a revistei „Historia”.
Dar, dacă nu aveți răbdare până atunci, sunteți invitați la lansarea albumului la Salonul de Carte Bookfest ce va avea loc vineri, 31 mai, ora 17:30, în pavilionul B2. Invitatul special este istoricul Florin Șperlea.