Numărul vizitatorilor Parcului arheologic Pompeii, plafonat
Parcul arheologic Pompeii, situat în sudul Italiei, a anunțat că va plafona numărul vizitatorilor la 20.000 de persoane pe zi drept răspuns la popularitatea sa în creștere.
Măsura, care va fi aplicată din 15 noiembrie, a fost luată după un vârf de 36.000 de vizitatori pe zi înregistrat în prima duminică din luna noiembrie, când intrarea a fost gratuită, a mai precizat Parcul arheologic Pompeii, într-un comunicat citat de Agerpres.
Directorul parcului, Gabriel Zuchtriegel, a declarat că reducerea presiunii umane asupra sitului antic este importantă din motive de conservare și de siguranță.
Anul trecut, peste 4 milioane de persoane au vizitat Pompeii, cu 33,6 % mai multe decât în anul precedent, echivalentul unei medii zilnice de circa 11.200 de persoane, potrivit datelor Ministerului Culturii.
Un purtător de cuvânt al parcului a spus că pragul zilnic de 20.000 de vizitatori a fost depășit doar în zilele de duminică cu acces gratuit și în trei sau patru zile obișnuite, când accesul se face cu plata biletului de intrare.
Intrarea la muzeele italiene este gratuită în prima duminică a fiecărei luni. Prețul unui bilet obișnuit de intrare la Pompeii începe de la 18 euro (19,32 dolari).
Limita nou impusă la Pompeii survine după tentative ale altor destinații turistice populare de a controla numărul vizitatorilor, cum ar fi Veneția, Italia, care a implementat o taxă de intrare.
Pompeii este un oraș antic roman, situat în sudul Italiei, aproape de Napoli, care a fost îngropat de erupția vulcanului Vezuviu în anul 79 d.Hr. Pompeii a fost un oraș prosper, cu o populație de aproximativ 20.000 de locuitori la momentul erupției. Orașul a fost acoperit aproape complet de cenușă și lavă, păstrându-se astfel într-o stare de conservare remarcabilă.
Descoperirile arheologice au început în secolul al XVI-lea, dar săpăturile sistematice nu au început decât în 1748, sub conducerea inginerului spaniol Roque Joaquín de Alcubierre, pe atunci la ordinele regelui Carol al III-lea al Spaniei.
Săpăturile au continuat de-a lungul secolelor, iar Pompeii a dezvăluit un oraș roman bine conservat, cu străzi, case, temple, băi, teatre, iar unele dintre ele erau decorate cu fresce și mozaicuri excepționale. Printre descoperirile celebre se numără „corpurile” victimelor erupției, care au fost păstrate sub formă de amprente de cenușă și care au fost ulterior turnate în ghips pentru a recrea pozițiile acestora la momentul morții.
Pompeii a fost desemnat sit UNESCO în 1997 și continuă să fie o sursă importantă de cunoaștere a vieții romane antice. Astăzi, parcul arheologic atrage milioane de vizitatori anual, fiind o fereastră deschisă spre trecutul unei civilizații dispărute, dar păstrată într-o formă remarcabil de clară.