Metal extraterestru descoperit într-un tezaur vechi de peste 3000 de ani
Două obiecte ruginite ar putea fi cele mai valoroase piese dintr-un tezaur vechi de peste 3000 de ani, compus din peste 60 de obiecte de aur.
„Tezaurul din Villena”, descoperit în 1963, în Spania, conține 66 de obiecte de aur, dar și o brățară de fier ruginită şi o semisferă goală prin interior, decorată cu aur. Aceste obiecte au fost realizate din fier meteoritic, ceea ce arată că oamenii care au trăit în Spania în Epoca Bronzului aveau cunoștințe avansate de prelucrare a metalelor, arată un studiu publicat în revista Trabajos de Prehistoria, citat de Science Alert.
În Peninsula Iberică, Epoca Fierului a început în jurul anului 850 î.Hr. „Tezaurul din Villena” a fost datat între 1500 și 1200 î.Hr. Însă fierul din crusta Pământului nu este singura sursă de fier maleabil. Există numeroase artefacte de fier pre-Epoca Fierului în întreaga lume care au fost forjate din materiale provenite din meteoriți. Poate cel mai celebru este pumnalul din fier meteoritic al faraonului Tutankhamon, dar există și alte arme din Epoca Bronzului făcute din acest material.
Există o modalitate de a face distincția: fierul din meteoriți are un conținut mult mai mare de nichel decât fierul extras din pământul planetei. Așadar, cercetătorii au obținut permisiunea de la Muzeul Arheologic Municipal din Villena, care găzduiește tezaurul, pentru a testa cu grijă cele două artefacte și a determina exact cât nichel conțin.
Cercetătorii au prelevat cu atenție mostre din ambele artefacte și le-au supus unei analize prin spectrometrie de masă pentru a determina compoziția lor. În ciuda gradului ridicat de coroziune, rezultatele sugerează puternic că atât hemisferiul, cât și brățara au fost făcute din fier meteoritic.
Descoperirea a fost realizată de Salvador Rovira-Llorens, fostul șef al departamentului de conservare al Muzeului Național de Arheologie din Spania.
Foto sus: „Tezaurul din Villena” (© Museo Arqueológico Municipal de Villena)