Cui au aparținut osemintele descoperite în mormântul de sub catedrala din Santiago de Compostela?
Rămășițele umane descoperite într-un mormânt de sub catedrala din Santiago de Compostela din nord-vestul Spaniei aparțin cel mai probabil unui episcop din secolul al IX-lea care ar fi contribuit la crearea Camino de Santiago, unul dintre cele mai populare pelerinaje creștine.
Potrivit unui nou studiu, publicat în revista „Antiquity”, o combinație de analiză a oaselor, datare cu carbon, analiza izotopilor stabili și teste ADN a produs date care „susțin posibilitatea” ca osemintele descoperite în 1955 să aparțină episcopului Theodomir, informează Agerpres.
Existența episcopului Theodomir a fost intens dezbătută până în 1955, când arheologul spaniol Manuel Chamoso Lamas a descoperit un mormânt inscripționat cu numele lui dedesubtul catedralei din Santiago de Compostela.
Un studiu inițial al oaselor a ajuns la concluzia că probabil au aparținut unui bărbat adult mai în vârstă, dar după trei decenii, o nouă evaluare bazată pe fotografii ale sitului a susținut că aparțin unei femei cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani.
Cel mai nou studiu, condus de Patxi Perez-Ramallo de la Universitatea de știință și tehnologie din Norvegia, a combinat diferite metode analitice în încercarea de a recrea povestea vieții acestui individ.
Datarea cu carbon-14 arată că persoana a murit după vârsta de 45 de ani, iar trăsăturile oaselor sugerează că avea o constituție fragilă și a făcut puțină activitate fizică în timpul vieții, ceea ce corespunde stilului de viață dus de clerul din acea perioadă.
Perez-Ramallo a declarat pentru ziarul El Pais că există „o probabilitate de 98% să fie Theodomir”.
Cine a fost episcopul Theodomir?
Potrivit tradiției orale, care a devenit apoi scrisă, Theodomir a descoperit mormântul Sfântului Iacob Apostolul între anii 820 și 830 e.n. după ce a avut o revelație divină pe teritoriul de azi al Santiago de Compostela, capitala regiunii Galicia.
Vestea descoperirii a ajuns la regele Alfonso al II-lea din regiunea învecinată Asturia, care a parcurs, alături de curtenii săi, drumul din Oviedo până la Santiago.
Pelerinajul regal de 146 de kilometri a stabilit Camino Primitivo, cel mai vechi traseu folosit de pelerinii El Camino sau Drumul Sfântului Iacob, cum mai este denumit.