Conductă uriașă de teracotă, descoperită la Sarmizegetusa Regia
Arheologii implicați în lucrările de restaurare a fortificației din Sarmizegetusa Regia au făcut o descoperire uimitoare. Vestigiile arată cât de ingenioși erau anticii.
Din toamna anului 2022, un șantier arheologic și de restaurare a fost deschis în Sarmizegetusa Regia (Hunedoara). Investiția finanțată prin Granturile SEE 2014-2021 vizează reabilitarea fortăreței antice a capitalei dacilor, ale cărei ziduri se întind pe circa un kilometru.
Conductă antică de mari dimensiuni
Lucrările sunt completate de cercetări arheologice, care au dus la descoperiri uimitoare. Astfel, au fost dezvelite rămășițele bine păstrate ale unei conducte uriașe de teracotă.
„Pe parcursul cercetărilor arheologice desfășurate în cadrul proiectului Capitala Daciei – Muzeu Viu al Patrimoniului Cultural European. Conservarea, Restaurarea și Punerea în Valoare a Cetății Sarmizegetusa în situl de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia (jud. Hunedoara), arheologii au scos la iveală o conductă de teracotă de mari dimensiuni. Aceasta a fost identificată într-o suprafață amplasată în apropierea porții de est a fortificației, fiind documentată pe opt metri lungime”, a informat colectivul de cercetare, pe pagina Facultatea de Istorie si Filosofie UBB.
Conducte de teracotă au mai fost descoperite în trecut atât la Sarmizegetusa Regia, cât și în alte zone din Munții Orăștiei.
„Conducta în discuție se distinge prin dimensiunile sale, fiecare tub având aproximativ un metru în lungime și 0,5 metri în diametru. Arheologii intenționează să obțină, pe măsură ce avansează cercetările prilejuite de proiect, mai multe date despre rolul conductei”, a informat colectivul de cercetare de la Facultatea de Istorie și Filosofie UBB, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca.
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro