Cea mai veche inscripție care-l menționează pe zeul nordic Odin, descifrată în Danemarca
Cea mai veche inscripție cunoscută care-l menționează pe zeul nordic Odin a fost descoperită pe un pandantiv din aur descoperit recent în Danemarca și care datează din secolul al V-lea e.n.
Arheologii sunt de părere că pandantivul - cunoscut tehnic sub denumirea bracteat și confecționat dintr-un strat subțire de aur, gravat - datează din secolul al V-lea e.n., ceea ce îl face cu 150 de ani mai vechi decât artefactul considerat până acum cea mai veche menționare la mitologia scandinavă, informează Agerpres.
„Este pentru prima dată în istoria lumii când este menționat numele lui Odin”', a spus Lisbeth Imer, runolog și expert în scris în cadrul Muzeului Național din Danemarca.
„Acest lucru înseamnă că mitologia nordică poate fi datată încă de la începutul secolului al V-lea”, a adăugat Imer.
Inscripția, realizată în caractere denumite rune, spune: „El este bărbatul lui Odin” după care urmează numele „Jaga” sau „Jagaz” într-o formă timpurie a limbajului nordic. Se crede că textul se referă la proprietarul pandantivului, o căpetenie sau un rege din Epoca de Fier, care l-ar fi considerat pe zeu drept unul dintre strămoșii săi.
Imer și colegul ei, lingvistul Krister Vasshus, au petrecut mai mult de un an descifrând inscripția runică de pe bracteat, care face parte dintr-un tezaur din aur dezgropat în Jutland, Danemarca, în 2021. Comoara conține aproape 1 kilogram de aur și este cunoscută sub denumirea de Tezaurul Vindelev, după numele unui oraș din apropiere.
În mitologia nordică, Odin era regele zeilor; zeul morții, al înțelepciunii, magiei și runelor; precum și „părintele” atât al zeilor, cât și al muritorilor. Deși panteonul scandinav include zeci de zeități, Odin este unul dintre principalii trei zei venerați în religia nordică, alături de Thor și Frey.
Odin este deseori portretizat ca având un singur ochi întrucât, potrivit legendei, și-a scos celălalt ochi pentru a câștiga înțelepciune neasemuită. Este totodată versiunea nordică a zeului germanic Wotan și a zeului anglo-saxon Woden, deși se pare că aceștia doi aveau ambii ochi.
Cine au fost proto-vikingii
Arheologii cred că scandinavii se trag din popoare nord-germane care au migrat în Danemarca și în alte țări scandinave începând cu secolul al IV-lea î.e.n și până în secolul I î.e.n. După secolul al VIII-lea e.n., navigatori din rândul acestora au devenit faimoșii pirați vikingi.
Tezaurul Vindelev datează dintr-o eră „proto-vikingă”, înainte ca scandinavii să fie cunoscuți și temuți ca vikingi.
Descoperirea inscripției a influențat deja interpretarea inscripțiilor de pe alte bracteate din aur; peste 1.000 de astfel de artefacte au fost descoperite în nordul Europei, iar peste 200 dintre ele conțin inscripții.
Foto sus: Lingvistul Krister Vasshus și runolog Lisbeth Imer (© John Fhær Engedal Nissen, National Museum of Denmark)