Aproximativ 23 de milioane de persoane ar putea fi afectate de cutremurele din Turcia / VIDEO
Aproximativ 23 de milioane de persoane ar putea să fie afectate de cutremurele care au zguduit luni partea central-sudică a Turciei şi nord-vestul Siriei, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în timp ce numărul morților a trecut de 5.000 de persoane.
„Hărţile de ansamblu ale evenimentelor arată că 23 de milioane de persoane sunt potenţial expuse, dintre care circa cinci milioane sunt persoane vulnerabile”, a declarat Adelheid Marschang, o reprezentantă a OMS.
Cutremurele de luni, urmate de numeroase replici puternice, au provocat, conform ultimelor bilanțuri cunoscute, moartea a peste 5.000 de persoane în Turcia şi Siria și au lăsat, totodată, fără adăpost mii de răniţi şi persoane într-o perioadă marcată de un frig glacial, relatează Agerpres.
„Livrarea de ajutoare peste graniţă în nord-vestul Siriei riscă să fie perturbată sau este deja perturbată din cauza pagubelor provocate de cutremur. Acest lucru reprezintă deja, în sine, o criză uriaşă”, a precizat reprezentanta OMS.
Ministru turc: Aproximativ 13,5 milioane de persoane sunt afectate de cutremure
Peste 13 milioane de persoane din Turcia au fost afectate de puternicele cutremure, cu magnitudinei 7,7 și 7,6, care au lovit luni regiunea de frontieră turco-siriană, estimează Guvernul de la Ankara.
„Acest cutremur i-a afectat în mod direct pe 13,5 milioane dintre cetăţenii noştri”, a declarat marţi ministrul turc pentru Urbanism, Murat Kurum.
Unele drumuri sunt în continuare inaccesibile, dar se lucrează pentru ca ele să devină din nou practicabile. În unele regiuni nu există apă curentă, dar se depun eforturi pentru a repara pagubele cât mai repede cu putință, a adăugat el.
Regimul Assad pune condiții pentru ajutorarea sinistraților din zonele rebele
De luni, comunitatea internaţională s-a mobilizat pentru a interveni de urgență în ajutorul Turciei. Ţări precum Franţa, Germania sau Statele Unite au promis de asemenea sprijin pentru victimele din Siria, fără a declanşa însă imediat acţiuni de salvare, transmite AFP.
„Siria rămâne o zonă de umbră din punct de vedere legal şi diplomatic”, explică Marc Schakal, responsabil pentru Siria în cadrul organizaţiei Medici fără Frontiere, făcând totodată apel la trimiterea de ajutor „cât mai repede posibil” în această țară devastată de război de 12 ani încoace.
Ajutorul este cu atât mai important cu cât „situaţia populaţiei era deja dramatică”, afirmă şi profesorul Raphaël Pitti, care lucrează totodată pentru ONG-ul francez Mehad. El se declară îngrijorat mai ales de provincia Idlib, situată în nord-vestul Siriei, în vecinătatea provinciei turcești Hatay.
Una dintre problemele majore este accesul la acest mare bastion controlat de rebeli şi jihadişti, care numără 4,8 milioane de persoane, subliniază el.
Transportarea ajutorului de pe teritoriul sirian controlat de regimul de la Damasc este sensibilă din punct de vedere diplomatic. Asta ar presupune ca regimul condus de dictatorul Bashar al-Assad să fie dispus să ofere ajutoare populaţiei din zona controlată de rebeli şi ca părţile aflate în conflict să se pună de acord asupra distribuţiei.