Acoperișul Turnului cu Ceas din Sighișoara va avea din nou modelul original medieval

📁 Patrimoniu
Autor: Iustina Rusu
🗓️ 16 octombrie 2024

Acoperișul Turnului cu Ceas, aflat la intrarea în Cetatea Medievală, din Sighișoara va fi refăcut cu o țiglă specială de 55.000 de lei, recreând modelul original al monumentului.

Lucrările de restaurare au început în mai anul trecut, fiind prima dată după aproape 129 de ani de la ultima reabilitare, arată Agerpres. În timpul lucrărilor de restaurare, a fost schimbată toată structura de lemn care susţine ţigla-solzi şi tabla. Comanda țiglei, prelucrate manual, a durat mai mult decât se așteptau autoritățile, de aceea se prelungesc lucrările, neputând fi precizată o dată exactă a finalizării acestora.

„Acum se reface modelul vechi, se poate vedea şi din Oraşul de Jos şi din Piaţa Cetăţii că nu se înlocuieşte doar ţigla. A fost comandată ţiglă pe culori, astfel încât să putem reface modelul original. Este o ţiglă-solzi prelucrată manual într-un cuptor special, în judeţul Sibiu. Per total este un preţ destul de mare, dar este singura ţiglă care a fost acceptată. Costul este de 55.000 de lei", a declarat Ioan Iulian Sârbu, Primarul municipiului Sighişoara.

Turnul cu Ceas este simbolul Cetăţii Medievale şi al oraşului Sighişoara, fiind principalul obiectiv turistic, despre care există însemnări că a fost reparat în 1678, 1788 iar ultima dată în 1894. 

Acest monument istoric este este principala poartă de intrare în Cetatea Sighişoarei, atestată documentar într-un act emis de Papa Bonifaciu în 1298, dar există unii cronicari care arată că aceasta era locuită din anul 1191.

Turnul cu Ceas are o înălţime de 64 de metri, acoperişul fiind mai înalt decât turnul propriu-zis, iar deasupra bilei aurite există un cocoş cu rol de giruetă astronomică. Acesta îşi schimbă cu exactitate poziţia în funcţie de vreme, dacă este îndreptat spre oraşul de jos, va fi vreme bună, iar când se întoarce spre cetate, va ploua.

Sursa: adevarul.ro

Mai multe