33 de morminte antice, descoperite în Egipt
Treizeci și trei de morminte familiale, care conțin rămășițe ale unor mumii și care oferă mai multe informații despre bolile din epocile egiptene târzii și din perioada greco-romană, au fost descoperite la vest de Assuan de o misiune arheologică egipteano-italiană.
Arheologii din acea misiune lucrau în proximitatea Mausoleului lui Aga Khan, în sud-estul Egiptului, și au descoperit 33 de morminte datând din epocile tardive (712 î.Hr. - 332 î.Hr.) și perioada greco-romană (332 î.Hr. - secolul al IV-lea d.Hr.), a precizat Ministerul Turismului și Antichităților într-un comunicat citat de Agerpres.
Arheologii au descoperit „instrumente funerare și resturi ale unor mumii care ne oferă mai multe informații despre bolile” care existau în acele epoci, a adăugat aceeași sursă.
„Unele dintre mumii prezintă semne de anemie, malnutriție, boli pulmonare, tuberculoză și osteoporoză”, a declarat Patricia Piacentini, coordonatoarea echipei italiene din cadrul misiunii și profesoară de egiptologie la Universitatea din Milano.
Misiunea egipteano-italiană a efectuat săpături începând din 2018 în zona situată în jurul Mausoleului lui Aga Khan, pe malul vestic al Nilului, vizavi de centrul orașului Assuan, unde este înmormântat Sultan Mohamed Shah, considerat la vremea sa cel mai bogat om din lume.