Ziua Porților Deschise pe șantierul arheologic Biserica Manea Brutaru

Zilele Bucureștiului - Ziua Porților Deschise pe șantierul arheologic Biserica Manea Brutaru

📁 Muzeele României
Autor: Redacția
🗓️ 8 septembrie 2022

Cimitirul medieval de sub Biserica Manea Brutaru se deschide publicului în ziua de marți, 20 septembrie 2022, între orele 10.00 și 13.00, în cadrul seriei de evenimente dedicate Zilelor Bucureștiului.

În ultimii doi ani a fost cercetat complet interiorul bisericii unde au fost descoperite 117 de morminte de inhumație, plus 57 de reînhumări. Totodată, au fost identificate etapele de refaceri și reparații ale bisericii, elemente noi din structura arhitecturală a monumentului, plus alte descoperiri inedite, precum o lespede funerară și fragmente dintr-o piatră de moară folosită ca treaptă la intrarea în biserică, obiect care se leagă de ctitorul Bisericii, starostele breslei brutarilor, Manea Brutaru, informează un comunicat al Muzeului Municipiului București.

La acest moment ne găsim în ce-a de-a doua etapă a cercetărilor arheologice ce vizează exteriorul Bisericii. Până acum au fost identificate alte 40 de morminte, reînhumări, cât și mai multe fragmente de cruci, precizează comunicatul citat.

Evenimentul este organizat de Muzeul Municipiului București și se adresează tuturor pasionaților de istorie și arheologie. Va fi o ocazie de a descoperi o parte din rezultatele cercetării unui cimitir medieval târziu din București, dar și de a vedea „pe viu” cum se derulează o cercetare arheologică ce are drept scop deslușirea istoriei seculare creată în jurul unui lăcaș de cult, importantă pentru bucureșteni și pentru comunitatea care gravitează în jurul acesteia.

Biserica Manea Brutaru este situată pe strada General Constantin Budișteanu, nr. 4-6, Sector 1, București. Intrarea este liberă.