Festivalul Zilele Basarabiei la Bucureşti îşi dechide uşile pentru toţi românii jpeg

Zilele Basarabiei se sărbătoresc la Bucureşti

📁 Comunism
Autor: Redacția
🗓️ 18 martie 2011

Organizaţia Studenţilor Basarabeni din Bucureşti desfăşoară între 25-27 martie, cea de-a IV-a ediţie a Festivalului “Zilele Basarabiei la Bucureşti”. Pe 27 martie 2011 se împlinesc 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România-marele vis al românilor de pe ambele maluri ale Prutului. Pentru că acum, ca şi atunci împărţim aceeaşi limbă, aceeaşi istorie şi aceleaşi valori, ne dorim ca semnificaţia aceastei date să rămână la fel de vie în cugetul şi spiritul românesc ca şi la 1918.

Cu sprijinul partenerilor noştri:Institutul Cultural Român, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară, Universitatea din București, Casa de cultură a Studenților din București, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, “Vatra Neamului”, Politehnica Bucureşti şi alţii, vom marca 93 de ani de la Unirea Basarabiei cu România printr-un amplu program cultural-artistic.

Marea deschidere va avea loc Vineri, 25 martie, la Universitatea Bucureşti-Sala Senatului. Va urma  o  călătorie virtuală în trecut cu  expoziţia de afişe “Utopia podului de flori”semnată Corina Roşca, o proiecţie de film la Casa Studenţilor iar apoi o seară minunată în care ne vom aminti de Unire cu un concert de muzică populară la restaurantul-muzeu “Vatra Neamului”.

Sâmbătă, 26 martie, Festivalul continuă la Casa de Cultură a Studenţilor cu un spectacol de teatru în sala mare-"Caviar, Votka şi By-By", o distribuţie de excepţie cu Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu, Alexandru Arşinel şi Eugen Cristea. Vom stabili în continuare, în cadrul unei dezbateri la Biblioteca Centrală Universitară dacă  “Unitatea românilor de pretutindeni” mai este sau nu actuală. Programul va continua la sediul ICR, cu “Libertatea în imagini”, o expoziţie  cutremurătoare cu fotografii de la 7 aprilie 2009, ziua care a schimbat cursul Republicii Moldova, iar seara va culmina cu un concert incendiar, sută la sută LIVE, în Club JukeBox cu Snails, Alexandrina Hristov, Paralela 47 şi Gandul Mâţei.

Ziua de duminică, 27 martie va începe cu o slujbă de pomenire şi depunere de flori la Mănăstirea Cernica, acolo unde îşi află odihna de veci cei care au înfăptuit Unirea. Va urma un moment de reculegere la “Hanul lui Manuc”, locul în care s-a semnat cedarea Basarabiei în 1812.

În încheierea festivalului vor fi premiaţi participanţii la  concursul de eseu, poezie şi pictură “Basarabia 1918-2011. Unirea între realitate şi vis”, care ne pot trimite în continuare creaţiile pe adresa:concurs_osb@yahoo.com.

Un concert extraordinar în acelaşi Club Juke Box ne va desparţi de ediţia a IV-a a Festivalului. Formaţia Alternosfera îşi va lansa noul album-“Virgula”, alături de trupa Dubass şi DJ Rufus.

La Festivalul „Zilele Basarabiei la Bucureşti” vor fi prezenţi importanţi oameni de cultură, personalităţi din mediul academic, ziarişti, analişti, studenţi etc. atât din România, cât şi din Republica Moldova. Sunt aşteptaţi cu drag toţi cei dornici să ni se alăture pentru a demonstra încă o dată unitatea dintre românii din cele două state româneşti.