Monumentul Paleocreştin Niculiţel (© ghidulmuzeelor.cimec.ro)

Zece muzee din zona rurală din Dobrogea, promovate prin tururi virtuale

📁 Muzeele României
🗓️ 16 mai 2023

Zece muzee din zona rurală din Dobrogea vor fi promovate, începând cu luna iulie, prin tururi virtuale 3D interactive, realizate cu echipament de înaltă performanță, anunță platforma online „Muzee de la sat”.

Potrivit sursei citate, cele zece muzee din zona rurală din Dobrogea vor fi integrate și în Google Street View, Google Maps și Google Earth.

Tururile vor fi disponibile pentru vizitare virtuală pe singura platformă online din România dedicată muzeelor de la sat - www.muzeedelasat.ro -, inaugurată pe 1 decembrie 2021. Inițiativa aparține unor tineri din Botoșani și Iași, al căror proiect a câștigat, prin concurs, co-finanțare din partea Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

Platforma „Muzee de la sat” își propune să îmbunătățească imaginea fiecărui muzeu inclus în proiect prin intermediul tururilor virtuale, fotografiilor, textelor documentate și al videoclipurilor de prezentare.

În viitor, ținta este de a extinde proiectul la nivel național, obținând o radiografie a muzeelor de la sat, anunță inițiatorii acestui demers.

Până la momentul publicării tururilor virtuale, cei interesați pot urmări platforma Muzee de la sat, unde sunt deja publicate peste 50 de muzee din regiunile Moldova și Muntenia.

Cele 10 muzee, din zona Dobrogei, ce vor fi găzduite de platforma www.muzeedelasat.ro sunt: Monumentul Paleocreștin Niculițel; Casa Memorială „Panait Cerna”; Muzeul Cetății Enisala; Gospodăria țărănească de la Enisala; Muzeul „Suvenir din Dobrogea”; Muzeul Constantin Paraschiva; Muzeul de Artă „Dinu și Sevastia Vintilă”; Complexul Muzeal Histria; Complexul Muzeal „Tropaeum Traiani” Adamclisi; Muzeul de Artă Tradițională Turcă Cobadin - UDTR.

Pe lângă cele 10 muzee din Dobrogea, vor fi actualizate și celelalte regiuni deja parcurse de echipă cu următoarele muzee:

  • în zona Moldovei: Castelul Sturdza de la Miclăușeni (județul Iași) și Muzeul de Etnografie Tazlău (județul Neamț);
  • în zona Munteniei: Centrul de vizitare „GeoGate”, județul Buzău; Centrul de vizitare „Muzeul Timpul Omului”, județul Buzău; Centrul de vizitare „Muzeul Formelor”, județul Buzău.

Foto sus: Monumentul Paleocreștin Niculițel (© ghidulmuzeelor.cimec.ro)