Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan lansează volumul „Dosar Stalin” jpeg

Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan lansează volumul „Dosar Stalin”

📁 Carte
Autor: Redacția
🗓️ 12 iunie 2014

Luni, 16 mai, la ora 18.30, Curtea Veche Publishing invită cititorii în ceainăria Cărtureşti Verona (Strada Arthur Verona nr. 13-15), pentru evenimentul de lansare a volumului „Dosar Stalin”, în prezenţa celor doi autori, Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan. „Dosar Stalin” este cel mai nou volum integrat în colecţia “Constelaţii” de istorie şi analiză politică şi apare în contextul în care “Rusia lui Putin retrezeşte demonii sovietici”, fiind o explicaţie a felului în care totalitarismul şi ideile politice au fabricat crime. Alături de autori, vor lua cuvântul Adrian Cioflâncă, Bogdan C. Iacob şi Cristian Vasile.

“Cartea de faţă se naşte din provocările unei istorii tragice şi din energia luminoasă a unui dialog intelectual. Pornind de la Stalin şi umbra sa, recuperând moştenirea traumatică a trecutului recent, Vladimir Tismăneanu şi Marius Stan gândesc un discurs în egală măsură arheologic şi pedagogic. Peste Atlantic se ţese o punte de amintiri, de evocări şi de judecăţi articulate din unghiul libertăţii. “Dosar Stalin. Genialissimul generalissimo” apare în anul în care Rusia lui Putin retrezeşte demonii sovietici. Analiza intelectuală îşi dovedeşte forţa anticipativă”. Ioan Stanomir

”Totalitarismul e încă un subiect de mare actualitate în România. O demonstrează paginile scrise de Vladimir Tismăneanu și Marius Stan, la șase decenii de la moartea lui Stalin. Nu, nu veți citi un discurs funebru, ci o explicație a felului în care ideile politice au fabricat crime!” Cristian Preda

Vladimir Tismăneanu este profesor de știinte politice la Universitatea Maryland. Este autorul a numeroase cărți între care The Devil in History:Communism, Fascism, and Some Lessons of the Twentieth Century (University of California Press, 2012, trad. rom. Humanitas, 2013), Despre comunism. Destinul unei religii politice, Arheologia terorii, Irepetabilul trecut, Stalinism pentru eternitate. O istorie politică a comunismului românesc, Fantasmele salvării, Fantoma lui Gheorghiu Dej, Democrație și memorie, Reinventarea politicului. Europa Răsăriteană de la Stalin la Havel. Coedi­tor, împreună cu Dorin Dobrincu și Cristian Vasile, al Raportului Final al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (Humanitas, 2007). Coeditor, împreună cu Bogdan Cristian Iacob, al volumului The End and the Beginnin­g:The ­Revolutions of 1989 and the Resurgence of History (Central European University Press, 2012). Coautor, împreună cu Mircea Mihăieș, al volumelor Vecinii lui Franz Kafka, Balul mascat, Încet, spre Europa, Schelete în dulap, Cortina de ceață și O tranziție mai lungă decât veacul. România după Ceaușescu. Editor, între 1998 și 2004, al trimestrialului East European Politics and Societies (în prezent membru al Comitetului Editorial). În 2006 a fost pre­ședintele Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comu­niste din Romania.

Marius Stan este politolog și redactor șef al revistei History of Communism in Europe. Începând cu 2006 s a ocupat de studierea istoriei regimurilor comuniste. Este autorul multor articole aca­demice și lucrări colective asupra istoriei recente a României, precum și al unor articole de presă culturală pe teme de istorie politică și intelectuală. Din 2014 este fotojurnalist la Radio Europa Liberă. Coautor, împreună cu Mihai Burcea și Mihail Bumbeș, al Dicționarului ofițerilor și angajaților civili ai Direcției Generale a Penitenciarelor. Aparatul Central:1948 1989, Iași, Polirom (vol. I/ 2009;vol. II/ 2011). Cea mai recentă carte publicată:Adam Burakowski, Marius Stan, Kraj smutny pelen humoru. Dzieje Rumunii po 1989 roku/ O țară tristă plină de umor. Istoria României după 1989, Varșovia, Editura TRIO, 2012.