Maica Tereza (© wikipedia.org)

Viața Maicii Tereza - „De la Skopje la cer”, expoziție inedită la Consiliul Județean Timiș

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 25 octombrie 2023

Începând de luni, 30 octombrie, de la ora 17:00, foaierul Palatului Administrativ din Timișoara va găzdui expoziția „De la Skopje la cer”, dedicată vieții și activității Maicii Tereza. Prima prezentare a acestei expoziții a avut loc în Italia, a urmat Polonia, Slovenia, Japonia și Franța.

Născută în 26 august 1910 la Skopje, Gongea Agnes Boiagiu și-a descoperit chemarea la 18 ani, când s-a alăturat ordinului catolic Loreto din Irlanda și a plecat spre Dublin în 1928. Aici a și primit numele de Maria Tereza, după numele Sf. Tereza din Lisieux, patroana misionarilor. Ajunge în India în 1929 și este primită ca soră în mănăstirea Loreto. În anul 1950, Papa Pius al XII-lea recunoaște oficial Misionarele Carității Maicii Tereza, ordin care promova dragostea pentru Dumnezeu, dragostea față de cei apropiați și dedicarea completă celor mai săraci dintre săraci, precizează un comunicat al Consiliului Județean Timiș

Sub coordonarea Maicii a fost deschisă o casă pentru bolnavi terminali, un orfelinat, dar și un „oraș al păcii” care permitea îngrijirea bolnavilor de lepră, marginalizați de societatea indiană. De asemenea, împreună cu Prințesa Diana, Maica Tereza a inaugurat primul ospiciu pentru bolnavii de SIDA în New York. 

Maica Tereza a fost recompensată pentru activitatea ei cu numeroase premii, inclusiv Premiul Nobel pentru Pace, primit la Oslo în 1979. 

S-a stins în India în 1997 și a fost canonizată în 2003 ca „Fericita Tereza de Calcutta”, de către Papa Ioan Paul al II-lea. 

Toate aceste momente le sunt dezvăluite vizitatorilor în cele 21 de piese expuse în Palatul Administrativ, care redau detalii despre evoluția Maicii Tereza. Fotografiile și textele prezentate conțin crâmpeie din viața și activitatea ei de misionar umanitar, recunoscută în întreaga lume.

Explicațiile expoziției sunt în limba engleză, însă pentru vizitatori este pus la dispoziție un cod QR cu traducerea în limba română. Intrarea este liberă, iar expoziția poate fi vizitată în perioada 30 octombrie – 5 noiembrie 2023. 

Evenimentul este realizat, în parteneriat, de către Casa Memorială Maica Tereza din Skopje, Consulatul R. Macedonia de Nord la Timișoara, Consiliul Județean Timiș și este finanțat de Ministerul Culturii al Republicii Macedonia de Nord.

Foto sus: Maica Tereza (© wikipedia.org)