Vernisajul expoziției „Omul Aman - Înscrisuri, marafeturi și alte fasoane”

Vernisajul expoziției „Omul Aman - Înscrisuri, marafeturi și alte fasoane”

Muzeul Municipiului București organizează vineri, 14 iunie, ora 17.00, vernisajul expoziției „Omul Aman - Înscrisuri, marafeturi și alte fasoane”.

Eveniment va avea loc la Muzeul Theodor Aman (Str. C. A. Rosetti, nr. 8), informează un comunicat al Muzeului Municipiului București.

„În ultimii ani expozițiile organizate de Muzeul Municipiului București la Muzeul Theodor Aman au încercat să evidențieze diversele tehnici abordate de artistul Aman și să aducă în fața publicului lucrări care nu fuseseră expuse de multă vreme sau chiar niciodată în îndelungata existență a muzeului.

Expoziția temporară a anului 2024 propune o întâlnire a iubitorilor lui Theodor Aman nu cu artistul, ci cu omul Theodor Aman. Începând din 14 iunie 2024 și până pe 30 mai 2025 vizitatorii expoziției «Omul Aman – Înscrisuri, marafeturi și alte fasoane» sunt invitați să descopere nu opere de artă ale artistului, ci diverse obiecte din patrimoniul muzeului, care au aparținut familiei și prin intermediul cărora sunt marcate mai multe etape din existența omului Aman, precum și aspecte mai puțin cunoscute ale personalității sale. Amalgamul aparent divers al obiectelor ce nu par să aibă legătură unele cu altele își găsește logica și rostul când începe să se închege într-un mic univers, în care, treptat, se identifică viața personală a unui om ca toți oamenii, un om numit Theodor Aman.

Dintre caracteristicile care creionează viața și personalitatea complexă a acestui om, expoziția evidențiază doar câteva aspecte, ce și-au găsit acoperirea în obiectele care au aparținut familiei și acum fac parte din patrimoniul muzeului. Astfel, vizitatorii au ocazia să-l cunoască pe Proprietarul Aman, ca și pe Colecționarul Aman, pe Orientalistul Aman, pe Omul de lume Aman, dar și pe Poetul, Sculptorul și Profesorul Aman. Toate aceste ipostaze puse laolaltă cu multe altele vor construi, aidoma pieselor de puzzle, Personalitatea Aman.

Expoziția oferă oportunitate valorificării unui segment al patrimoniului, care, în cea mai mare parte, a stat mereu în depozite și avem speranța că publicul va prezenta un mare interes pentru aceste aspecte la care nu a avut acces până acum. Dintre acestea amintim contractul de lucrări încheiat între Theodor Aman și antreprenorul german Franz Scheller privitor la ridicarea casei din str. Clemenței nr. 8, în care se evidențiază detaliile foarte clare și exacte ale cerințelor artistului, precum și invitații la balurile organizate în casa Aman, liste ale invitaților, cărți de vizită folosite ca felicitări de sărbători, programul unei serate muzicale, măști de bal mascat și alte accesorii. De asemenea, expoziția oferă acces la corespondența dintre profesorul Aman și studenții săi, dar prezintă și diverse dovezi de admirație ale studenților față de profesorul lor. O coloratură aparte este adusă de prezența consistentă a colecției de obiecte orientale, piese arheologice, decorații, monede și diverse obiecte care aduc până la noi parfumul secolului al XIX-lea și încearcă să construiască un mic univers – universul Omului Aman”. (muzeograf, Greta Șuteu)