Vernisajul expoziției „Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea”, la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea”

Vernisajul expoziției „Ia și cămașa de sărbătoare din zona Rupea”

Vineri, 12 iulie 2024, la ora 15:00, Muzeul de Etnografie Brașov organizează vernisajul expoziției „Ia și cămașa de sărbătoare din Zona Rupea”. Evenimentul va avea loc la Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” din Rupea, strada Republicii nr 191.

Iile purtate de femei și cămășile bărbătești constituie o marcă identitară a fiecărei zone etnografice. Ele sunt purtate și astăzi la sărbătorile de peste an sau la diverse evenimente în cadrul comunității, informează un comunicat al Muzeului de Etnografie Brașov.

Conform comunicatului citat, expoziția oferă cadrul în care pot fi admirate ii și cămăși purtate de români, sași și maghiari din zona Rupea, selectate din patrimoniul Muzeului de Etnografie Brașov, piese provenind din localitățile Paloș, Drăușeni, Mateiaș, Racoșu de Jos, Fîntîna, Viscri, Ungra și Ticușu Nou.

Atât pe ie cât și pe cămașă avem cusut un întreg cod de semne transmise de la o generație la alta pe linie feminină. În trecut, după tipul de ie purtat se putea identifica statutul social, vârsta, starea civilă cât și apartenența zonală sau locală a purtătoarei.