Vernisajul expoziției „Din tradiția urbană a Zalăului. Breslele”

Vernisajul expoziției „Din tradiția urbană a Zalăului. Breslele”

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău organizează vernisajul expoziției temporare „Din tradiția urbană a Zalăului. Breslele” găzduită în Beciul Cultural. Evenimentul va avea loc marți, 9 mai 2023, de la ora 13.00.

Noua expoziție temporară găzduită de noi se circumscrie seriei de evenimente dedicate urbanității orașului, la 550 de ani de la acordarea statutului de târg – oppidum Zylah – de către regele Matia Corvin, prin care se garanta autonomie economică noului oraș, informează un comunicat al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău.

Expoziția abordează tema breslelor din Zalău, încercând să reflecte istoria acestora de la apariție, în secolul XVIII, până în secolul XX. Cu această ocazie, sunt puse în valoare documente și obiecte legate de breslele zălăuane care se află în colecția muzeului.

„Vă așteptăm să parcurgem împreună istoria mai puțin știută a breslelor meșteșugărești din Zalău, prima formă de asociere a meșteșugarilor, cea mai bine organizată și longevivă, care a rezistat până la venirea la putere a regimului comunist”, adaugă comunicatul citat.