Vernisajul expoziției „Culoarea timpului pe hartă”, la Muzeul Național al Hărților

Vernisajul expoziției „Culoarea timpului pe hartă”, la Muzeul Național al Hărților

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi organizează vineri, 24 martie 2023, la ora 17:30, vernisajul expoziției lui Genu (Eugen) Berlo, intitulată „Culoarea timpului pe hartă”, proiect curatoriat de Călin Nicolae Vasilescu.

Artistul expune o serie de picturi ce interpretează într-o manieră personală hărți aflate în patrimoniul muzeului, informează un comunicat al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Acest proiect expozițional este un experiment interpretativ de juxtapunere a rezultatelor practicii cartografice cu cele ale practicii picturii în ulei pe pânză, în scopul relevării aspectelor marginalizate în cadrul ambelor domenii.

Ceea ce încearcă să lase deoparte cartograful sau ce încearcă să ascundă pictorul devine un teritoriu comun al ambelor discipline: perceperea timpului ca o dimensiune măsurabilă în dorințe. Alăturarea vizuală a picturii și hărții urmărește dezvăluirea unor noi structuri semantice, prin provocările încrucișate și reciproce născute din alăturarea lucrărilor de pictură și a celor cartografice.

Ambele practici plănuiesc să „cucerească” un anumit teritoriu și, deși intenția diferă, întotdeauna rămâne un rest imposibil de eliminat. Acest experiment caută să identifice produsul rezidual al ambelor practici, dezvăluind nevoia camuflată a omului de a găsi de fapt metode de cartografiere a timpului – nu durata oarbă, măsurată matematic și omogen, ci a timpului care măsoară dorințele noastre, și pe care nu-l putem percepe decât atunci când suntem conduși de dorință.

Genu (Eugen) Berlo (n. 1975) este un artist ce activează în România și Statele Unite ale Americii. A studiat Matematica, Arhitectura și Artele plastice. Lucrările sale de pictură și grafică reflectă fascinația pentru linie, culoare, spațiu și complexitatea relațiilor pe care acestea le generează.

Expoziția este deschisă în perioada 25 martie – 25 iunie 2023, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, orele 10:00 – 18:00.