Vernisajul expoziției „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud”

Vernisajul expoziției „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud”

Muzeul Național de Istorie a Moldovei din Chișinău găzduiește duminică, 23 iunie, la ora 11.00, vernisajul expoziției „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud”.

Cu prilejul Zilei Universale a Iei, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” este prezent în Republica Moldova, la invitația Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, cu expoziția „BogățIA sudului românesc. Cămașa cu altiță din Muntenia, Oltenia, Dobrogea și Moldova de Sud”, prezentată la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, informează un comunicat al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

Expoziția, deschisă în perioada 23 iunie – 31 iulie 2024, cuprinde 71 de piese inedite din colecția doamnei Marghiolița Constantinescu Rogojan, aflate în patrimoniul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Doamna Marghiolița Constantinescu Rogojan, artist plastic și profesoară din zona Muscelului, a donat statului român o colecție de peste 250 de piese de costum tradițional românesc.

Fiind un element comun de identitate culturală între România și Republica Moldova, prin intermediul acestei expoziții încercăm să facem cunoscute particularitățile cămășii cu altiță din sudul României, respectiv din zone precum Muntenia, Oltenia, Dobrogea și sudul Moldovei, precizează comunicatul citat.

Vernisajul va fi urmat de un scurt recital susținut cunoscuta interpretă de muzică populară Maria Sarabaș, Artistă a Poporului, cea care a consacrat folclorul din sudul Republicii Moldova.