Uzina Filmelor de Amatori, creat─â de Michel Gondry, la TIFF 2019 jpeg

Uzina Filmelor de Amatori, creat─â de Michel Gondry, la TIFF 2019

├Än premier─â ├«n Rom├ónia, proiectul interna╚Ťional Uzina Filmelor de Amatori ajunge la cea de-a 18-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania. Conceptul creat de renumitul regizor, scenarist si produc─âtor francez Michel Gondry (Oscar 2005 pentru Cel mai bun scenariu original Eternal Sunshine of the Spotless Mind) ofer─â publicului ╚Öansa de a-╚Öi crea propriul film, pun├ónd la dispozi╚Ťie decoruri, echipament ╚Öi toate resursele necesare. Proiectul este organizat sub egida Sezonului Rom├ónia-Fran╚Ťa 2019 ╚Öi va fi deschis curio╚Öilor ├«n perioada 31 mai ÔÇô 31 iulie.

Creat─â de regizorul, scenaristul ╚Öi produc─âtorul francez Michel Gondry, Uzina Filmelor de Amatori este o instala╚Ťie interactiv─â revolu╚Ťionar─â, g├óndit─â s─â dezvolte, s─â cultive ╚Öi s─â r─âsp├óndeasc─â pasiunea pentru film, imagina╚Ťia ╚Öi creativitatea ├«n r├óndul publicului larg. La fel ca Jack Black ╚Öi Mos Def ├«n Be KindRewind (r. Michel Gondry, 2008), participan╚Ťii care se vor ├«nscrie la o sesiune de crea╚Ťie ├«n cadrul Uzinei Filmelor de Amatori vor r─âspunde provoc─ârii de a realiza filme de la A la Z, ├«n contra-timp.

Uzina Filmelor de Amatori   Frankfurt jpg jpeg

Un studio cinematografic construit de la zero ├«n spa╚Ťiul CREIC ÔÇô Centrul de Excelen╚Ť─â pentru Industriile Creative (Strada Lombului FN, Cluj-Napoca), cu peste 15 decoruri individuale incluse, este ╚Öansa publicului de a experimenta tot ce se ├«nt├ómpl─â ├«n fa╚Ťa, dar ╚Öi ├«n spatele camerelor de filmat. Timp de trei ore, participan╚Ťii vor lucra ├«n echipe ╚Öi vor parcurge, sub ├«ndrumarea instructorilor Uzinei, toate etapele de produc╚Ťie: de la scenariu, distribu╚Ťie, regie, p├ón─â la crearea efectelor speciale ╚Öi a coloanei sonore. La finalul fiec─ârei sesiuni, filmele vor fi proiectate, vor intra ├«n posesia autorilor ╚Öi vor putea fi distribuite de ace╚Ötia, pentru a ob╚Ťine binemeritata apreciere a publicului.

Afis   Uzina Filmelor de Amatori jpg jpeg

Indiferent de v├órst─â sau ocupa╚Ťie, proiectul este deschis tuturor celor dornici s─â experimenteze ╚Öi s─â creeze un film, fie c─â de╚Ťin sau nu cuno╚Ötin╚Ťe ├«n domeniul cinematografiei. Accesul ├«n Uzina Filmelor de Amatori este gratuit, dar necesit─â ├«nregistrare prealabil─â. Ideal este ca aceasta s─â devin─â o experien╚Ť─â al─âturi de prieteni, familie sau colegi, ce se pot ├«nscrie printr-o aplica╚Ťie de grup, dar orice persoan─â este binevenit─â, urm├ónd a fi distribuit─â de organizatori. ├Änregistrarea se va putea realiza prin completarea formularul disponibil ├«n cur├ónd aici https://tiff.ro/uzinadefilme.

Pentru cei care ├«╚Öi doresc ca experien╚Ťa s─â nu fie limitat─â doar la o sesiune de 3 ore, exist─â posibilitatea de a petrece mai multe zile al─âturi de echipa Uzinei filmelor de Amatori, printr-un program de voluntariat pe care ├«l pute╚Ťi descoperi aici https://tiff.ro/uzinadefilme/voluntari.

├Än ultimii ani, proiectul a fost implementat ├«n mai multe ora╚Öe din lume, precum Montreal, Buenos-Aires, Frankfurt, Moscova, Rotterdam, Paris sau Cannes. Pe l├óng─â componenta sa de divertisment, proiectul are marele atu de a dezvolta ├«n r├óndul publicului larg noi competen╚Ťe, transform├óndu-i ├«n utilizatori critici ai produselor media. 

Uzina Filmelor de Amatori este un proiect organizat ├«n cadrul Sezonului Rom├ónia-Fran╚Ťa 2019, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, Institut Fran├žais si Groupama www.sezonulromaniafranta.ro