Uneltele atelierului de tâmplărie de odinioară (foto: Muzeul de Etnografie Brasov)

Uneltele atelierului de tâmplărie de odinioară

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 24 februarie 2023

Expoziția temporară „Lemn și om – o poveste de viață din Brașov și sud-estul Transilvaniei”, deschisă la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului, prezintă uneltele care compuneau un atelier de tâmplărie de odinioară.

În satele din zona Branului s-a dezvoltat, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, un important centru de prelucare a lemnului. Numeroasele ateliere de dulgherit și de tâmplărit de aici, alături de cele de la Fundata, Șirnea și Peștera, erau vestite pentru calitatea lucrărilor. Condițiile naturale au favorizat această dezvoltare, existând aici întinse păduri de brad, molid și fag. Aproape toți cei care practicau dulgheritul executau și tâmplăria casei, scrie Muzeul de Etnografie Brașov pe pagina de Facebook a instituției.

Uneltele atelierului de tâmplărie de odinioară (foto: Muzeul de Etnografie Brasov)

Existau însă și tâmplari specializați în realizarea mobilierului țărănesc și a altor produse din lemn. Alte ateliere de tâmplărie au mai funcționat în Șcheii Brașovului, dar și în satele ceangăiești din zona Săcele.

Principalele produse lucrate de tâmplari erau: uși, ferestre, dușumele, paturi, dulapuri, blidare, cuiere, lăzi de zestre, lăzi pentru haine sau documente, jucării, precum și obiecte de cult (cruci, pristolnice etc.). Uneltele folosite în cadrul acestor ateliere de tâmplărie erau diverse: rindeaua, cioplitorul, vinclul, sgârieciul, fierăstrăul, ceapăzuitorul, compasul, pila, dălțile, sfredele, burghie, ciocanul, tocila de apă, tesla, cleștele, metrul.

Uneltele atelierului de tâmplărie de odinioară (foto: Muzeul de Etnografie Brasov)

Ca specializare, erau întâlniți meșteri dulgheri, tâmplari, lemnari (produceau obiectele de uz casnic, uneltele gospodărești, roabele și săniile), dogari sau butnari (realizau buțile, butoaiele, gălețile), văsari (realizau vasele din lemn de mici dimensiuni), lingurari, covătari, șindrilari sau șițari (realizau șindrila pentru acoperișul caselor), rotari (meseriașii căruțelor și carelor), spătari (realizau spetele pentru războaiele de țesut), împletitori (coșuri) și fluierari (artizanii fluierelor, cavalelor și buciumelor).

În anul 1920, la Bran s-a înființat o fabrică de tâmplărie, care a intrat, în anul 1950, după instaurarea regimului comunist, în ”Cooperativa Branul”. În ultimele decenii ale secolului al XX-lea, mai rămăseseră foarte puțini meșteri locali în această zonă.

Expoziția ”Lemn și om – o poveste de viață din Brașov și sud-estul Transilvaniei” va fi deschisă la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului până la finalul lunii februarie 2023.

Uneltele atelierului de tâmplărie de odinioară (foto: Muzeul de Etnografie Brasov)

Foto: Facebook / Muzeul de Etnografie Brașov