Un tablou de ciocolată va fi expus la Muzeul de Istorie din Constanţa jpeg

Un tablou de ciocolată va fi expus la Muzeul de Istorie din Constanţa

📁 Muzeele României
Autor: Roxana Glăvan
🗓️ 3 iunie 2011

„Vreau o ţară ca afară" a fost tema pe care au gândit-o elevii clasei a V-a de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria" pentru tabloul de ciocolată pe care l-au realizat astăzi la atelierul de la Cofetăria Silvian.

Elevii au pictat cu mâna Castelul Bran, Dunărea, Delta, Marea Neagră, corăbii, submarine, nori şi soare cu ochelari pe tabloul lung de peste doi metri.

image

S-au lins pe degete

Prima dată, copiii au întins ciocolata albă pe o placă, folosindu-se de spatulele. Nu au putut rezista şi au întins ciocolata şi cu degetele pentru a degusta câte puţin din deliciul dulce. Cei care au stat pe margine şi au aşteptat runda a doua au fost cei mai norocoşi pentru că au amestecat cu mâna ciocolata topită.

image

Cu schiţa desenului pregătită, cei mici au început să deseneze cerul, marea, casele, delta şi, la final, detaliile. Toate au fost făcute sub îndrumarea profesoarei de modelaj de la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria", Lelia Pârvan Rus şi a maestrului cofetar Silvian Miron.

image

Maria Paris (12 ani) a realizat un delfin din ciocolată gri. „Învăţăm multe tehnici la ore, însă niciodată nu am avut ocazia să desenez şi să modelez în ciocolată. Mă bucur că am avut această şansă şi sper să am ocazia să-mi perfecţionez tehnica", a spus eleva.

image

Lucrarea va fi expusă la muzeu

Cea care s-a implicat cel mai mult în proiect a fost Ancuţa Dugăiaşu (11 ani). „Am vrut să cuprindem în lucrare toate bogăţiile ţării, în special delta, pentru că alte state nu o au. Totodată, am vrut să convigem oamenii că ţara noastră are lucruri frumoase, care merită vizitate. Să nu mai plece în alte ţări pentru că avem cu ce ne mândri", a spus Ancuţa la finalul lucrării.

image

Silvian Miron a fost impresionat de talentul micuţilor. „Ei sunt artiştii principali pentru că au venit şi cu proiectul. Este un rezultat bun şi îmi doresc peste ani să rămână cu aceleaşi impresii despre ţara lor", a spus maestrul cofetar care le-a pus la dispoziţie elevilor materia primă.

image

Lucrarea „dulce" va sta aproximativ o săptămână în atelierul de ciocolată Silvian, după care va fi expusă la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Costanţa pentru a fi admirată de turişti.